e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jak hasiči slaví Vánoce a Silvestra

publikováno: 22.12.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Lukáš Marvan

Sdílet: facebook twitter google+

Průběh "oslav" je závislý na tom, jak je to zavedené na dané stanici a směně. Zpravidla je ozdobený nějaký stromeček, většinou umělý. Na Štědrý den probíhá služba normálně. Někde to je úplně obyčejný průběh jako ve všední den, stravu má každý vlastní. Jinde se směna domluví a udělají si společnou večeři - bramborový salát s kaprem či řízky.

Zpravidla se na směně zastaví ředitel územního odboru. Podle finančních možností územního odboru se někdy dává sloužícím hasičům nějaká pozornost, například malé dárkové balíčky (šampon, mýdlo apod.).

Hasiči mají přísný zákaz pití alkoholu. Občas si chlapi dají nealkoholické pivo - mají povoleno maximálně jedno. U oslav Nového roku je to s alkoholem stejné, případně si dají nealkoholické šampaňské pro děti, odpálí si rachejtle ve dvoře. Taktéž je jim vyjímečně odpuštěna pravidelná odborná příprava (školení).

Pokud je požadavek, v některých městech jednotky HZS zabezpečují požární asistenci na shromážděních pořádaných příslušným magistrátem, zejména na Silvestra. Při všech těchto svátcích jsou hasiči rádi, když je klid a nemusejí vyjíždět.