e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční víkend – 24. - 26. prosince

publikováno: 22.12.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Vánoční svátky většina z vás bude trávit v kruhu rodinném. Pokud ale chcete vyrazit ven do společnosti či za kulturou, jistě vám přijdou vhod naše vánoční tipy. Na Štědrý den vám můžeme nabídnout živé betlémy nebo mlsání v muzeu. Další vánoční svátky můžete vyrazit za pohádku, biblickým příběhem nebo na výstavu.

Živý Betlém na zámku
Zahradu zámku Červený Hrádek u Jirkova každoročně na Štědrý den zaplní stovky lidí, kteří přišli shlédnout Živý Betlém. Ani letos tomu nebude jinak. Akce začíná v 10,00 hodin, první průvod k jesličkám bude zahájen v 11,00 hodin a představení se bude opakovat vždy v celou hodinu. Poslední průvod začne v 15,00 hodin. Po celou dobu budou otevřeny stánky s vánočním zbožím a občerstvením v podobě svařeného vína, domácího bramboráku a teplých oplatek. Chybět nebudou ani oblíbené projížďky na koních. Děti i dospělí se mohou zapojit do výroby vánočních věnců, které budou vystaveny na zámecké bráně. Vánoční prodejní výstava panenek bude i tento den otevřena do 16,00 hodin.

Betlém na náměstí
Další místo, kde můžete shlédnout příběh o narození Ježíše Krista v Betlémě, je v Chomutově na náměstí Prvního máje. Oživlé obrazy předvede herecko-hudební soubor pod vedením J. Stejného od 11,00 hodin. Hrát k tomu bude Zámecký sextet. Vyzkoušet si můžete i tradiční zvyky jako odlévání olova, výklad budoucnosti na příští rok, zapalování svíček u andělů. Chybět nebude občerstvení v podobě preclíků a svařeného vína. Program končí v 15,00 hodin.

Koncerty
V neděli 26. 12.  od 16,00 hodin se ve Valdštejnském sále zámku Duchcov koná koncert, v němž zazní české pastorely a vánoční hudba. Účinkuje soubor Nálady Petra Macka a jeho hosté Libuše Arnoldová, Ilona Satylovová a Petr Matuszek.
V kostele svatého Petra a Pavla v Bílině zazní v neděli od 15,00 hodin Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Hraje orchestr složený z hráčů Symfonického orchestru Ústeckého divadla a Konzervatoře Teplice.

S dětmi na pohádku
Děti nemusí trávit čas jen s televizními pohádkami. Na Boží hod, tedy 25. prosince, můžete vyrazit do Divadla rozmanitostí v Mostě. Uvidí tam nové zpracování známé pohádky Tři čuníci nezbedníci. Začátek je v 10,00 hodin. Pohádka je určena pro děti od 3 let.

Biblický příběh
V sobotu 25. prosince od 17,00 hodin proběhne v Orfeu v Kadani divadelní představení Betlém, ve kterém bude dětem i dospělým představen biblický příběh narození Ježíše Krista. Hrát budou herci divadla Klas. Přibližně v 17,45 hodin pak herci divadla Navenek sehrají svoji krátkou vánoční taškařici, jejíž barokní text byl nalezen v rakovnickém archivu, a kterou si podle prvních slov nazvali Rakovnická hra vánoční aneb Když nám chcípnul pes.

Výstavy
V neděli 26. prosince se v Petrohradě na Podbořansku otevře výstava Betlémů. Prohlédnout si jí můžete v zámecké kapli sv. Vavřince každou neděli od 14,00 do 15,00 hodin, a to až do 9. ledna.
Regionální muzeum v Teplicích, které uspořádalo výtvarnou soutěž Jak vypadá Ježíšek, jejíž výsledky budou vystaveny do 16. ledna, je otevřeno i o Vánocích. Na první i druhý vánoční svátek můžete přijít od 10,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00 hodin, na Nový rok bude otevřeno odpoledne. Kromě vánoční výstavy si zde můžete prohlédnout také expozici míšeňského porcelánu.
Otevřeno bude také v mosteckém oblastním muzeu, kde nyní láká výstava Krušnohorská hračka. V sobotu a neděli o vánočních svátcích je otevřeno od 13,00 do 17,00 hodin, v další dny platí běžná otevírací doba mimo pondělí 9,00 – 17,00 hodin, na Silvestra jen dopoledne a na Nový rok odpoledne.
Na Štědrý den můžete navštívit žatecké regionální muzeum od 9,00 do 16,00 hodin, vstup je tento den zdarma. Prohlédnout si mimo jiné můžete výstavu Vánoční mlsání. Až do nového roku je pak muzeum v Žatci zavřené.