e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rozsvícení vánoční stromů: Kdy a kde?

publikováno: 22.11.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend, případně začátkem příštího týdne, se ve většině měst a obcí rozzáří vánoční výzdoba a stromy. Advent začíná již tuto neděli 28. listopadu. Připravili jsme pro vás velký přehled slavnostních rozsvícení stromů ve dvou desítkách měst a obcí Mostecka, Chomutovska, Lounska a Teplicka. AKTUALIZUJEME podle zveřejňovaných změn!

Bílina
AKCE ZRUŠENA, proběhne pouze on-line, živé vysílání od 17,50 hodin: Původně bylo v plánu rozsvítit strom jako vždy na Mírovém náměstí, ale město nakonec akci přesouvá do letního amfiteátru na Kyselce. Program začíná v sobotu 27. listopadu v 15,00 hodin a během něj vystoupení Pavel a Kaca, děti z bílinských mateřinek, od 17,00 hodin se můžete těšit na andělské světlo.

Braňany
Obec pořádá rozsvícení vánočního stromu u obecního úřadu v neděli 28. listopadu od 15,00 hodin. Těšit se můžete na vánoční koledy v podání hostů Vocál Band a vystoupení dětí z mateřinky. Rozsvícení se uskuteční v 17,00 hodin. Pro děti jsou připraveny dílničky s vánoční tématikou a pouštění balónků s přáním Ježíškovi. Akce se koná, zrušen je pouze prodej.

Brandov
Krušnohorská obec zve na rozsvícení vánočního stromu v sobotu  27. listopadu od 17,00 hodin. Před budovou obecního úřadu zazní vánoční koledy a k ochutnání bude svářák a grilované klobásy. Po společném rozsvícení vánočního stromu navštíví děti Čert s Mikulášem.

Březno
ZRUŠENO: V Březně na Chomutovsku připravují rozsvěcení na pondělí 29. listopadu. Program zahájí v 16,00 hodin skupina Silentium24, s vánočním pásmeme vystoupí děti ze ZŠ a MŠ. Na děti čekají zvířátka, Mikulášská nadílka i peklo. Na závěr bude ohňostroj.

Duchcov
Program slavnostního rozsvícení vánočního stromku začíná v centru Duchcova v neděli 28. listopadu ve 13,00 hodin. Na náměstí Republiky bude otevřen flér jarmark, zahraje Krušnohorská dudácká muzika, Duchcovský pěvecký sbor, Duchcovský sboreček, Komorní pěvecký sbor, Zdeněk Lukesle představí program Nebeské Vánoce. Slavnost oživí troubení vánočních fanfár, obí andělé a andělská pošta, kde si děti mohou vyrobit přáníčko pro Ježíška.

Hora Svaté Kateřiny
Rozsvícení se koná v centru horské obce první adventní neděli od 16,30 hodin, kdy začíná jarmark s vánočními dobrotami a výrobky. O půl hodiny později se rozsvítí strom, v adventním programu zazní vánoční písně a koledy v podání Diharmonického orchestru T.J. Sokol Hora Svaté Kateřiny. 

Chomutov
AKCE ZRUŠENA: Chomutovské Vánoce začínají v neděli 28. listopadu, kdy se v 9,00 hodin otevře vánoční trh na náměstí 1. máje. V 17,00 hodin zazpívá Olga Lounová s pěveckým sborem Comodo a následovat bude ohňostroj a rozsvícení vánoční výzdoby města. Koná se pouze koncert v kostele svatého Ignáce od 18 hodin.

Kadaň
TRHY ZRUŠENY: Vánoční strom na Mírovém náměstí se rozsvítí během adventních trhů, které probíhají v sobotu 27. listopadu od 10,00 hodin.

Klášterec nad Ohří
"Letošní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční již tradičně první adventní neděli, tedy 28. listopadu u kláštereckého zámku," informoval Miroslav Nyklíček. Od 9,00 do 15,00 hodin budou pro návštěvníky připraveny před zámkem stánky s vánočními zvyky a řemesly a vánoční zvoničkou. DS Klas uvede na nádvoří zámku od 13,00 a 14,00 hodin představení Betlém. Program zakončí v šest rozsvícení stromu a ohňostroj ze zámecké věže.

Litvínov
Město nechává rozsvícení stromu až po první adventní neděli a uskuteční se v pondělí 29. listopadu, kdy také začnou na náměstí vánoční trhy. Uskuteční se od 17,00 hodin za pomoci obří loutky Mikuláše, kterou doprovodí čerti na koních. 

Lom
Strom na náměstí Republiky se rozsvítí v neděli 29. listopadu. Program začíná v 16,00 hodin a připravena v něm bude zábava pro děti s Divadlem V Pytli, otevřena bude i Ježíškova pošta. Pro děti je připravena sladká odměna za vlastnoručně vyrobenou vánoční ozdobu.

Louny
AKCE ZRUŠENA: Na Mírovém náměstí se rozzáří strom v neděli 28. listopadu, doprovodí je ho adventní trh. Vystoupení dětí z místních MŠ a ZŠ je zrušeno. Akci doprovodí stánkový prodej a občerstvení, rozsvícení stromečku proběhne v průběhu podvečera. V půl páté a půl šesté bude možné vystoupat na kostelní věž. Aktualizace: Rozsvícení proběhne on-line, ozdoby je možné nosit na městský úřad.

Most
Mostecký strom na 1. náměstí se rozzáří v neděli 28. listopadu, od 17,00 hodin. Předtím, od čtyř odpoledne, vystoupí na náměstí Pavel Calta, po páté hodině kapela Pokáč. V neděli už budou na náměstí otevřené stánky s vánočním trhem, který letos potrvá až do konce roku.

Nová Ves v Horách
Rozsvícení vánočního stromečku i se svařákem, jak pro dospělé, tak pro děti, se uskuteční první adventní neděli 28. listopadu od 16,15 hodin. AKTUALIZACE: Akce se koná bez občerstvení.

Perštejn
Rozsvícení vánočního stromu v Perštejně u Klášterce nad Ohří se koná již v pátek 26. listopadu. Program začíná již ve 14,00 hodin a zahrnuje koledy, vystoupení ZŠ a MŠ v kostele, stánkový prodej, betlém, Ježíškovu poštu a tradiční ohňostroj zakončený rozsvícením vánočního stromu. Program není zrušen, pouze bude před 18. hodinou ukončen prodej.

Podbořany
AKCE ZRUŠENA: Podbořanské rozsvícení se bude odehrávat v neděli 28. listopadu od 13,00 hodin na náměstí TGM. Během odpoledne a večera vystoupí hudební skupina Hambaeros Teplice, pěvecký sbor Egeria, děti ze ZUŠ i škol a škole. Dorazí také andělé na chůdách a starosta rozkrojí vánoční štolu. Program potrvá do šesti večer.

Postoloprty
AKCE ZRUŠENA: Vítání adventu s rozsvícením vánočního stromu se chystá na sobotu 27. listopadu. Již od 14,00 hodin bude na Mírovém náměstí probíhat adventní trh. V dalším programu najdete vystoupení skupiny TFC Blues Gin, pohádku Divadla BezeVšeho, živý betlém, koncert sborů Euroregionu Krušnohoří, koncert Lucie Černíkové, ohňovou show a koncert Dua trubka-varhany.

Teplice
Slavnost se koná v neděli 28. listopadu od 14,00 do 17,00 hodin na náměstí Svobody, ale program slavnostního rozsvícení byl zrušen. Zůstává nesoutěžní pěvecké vystoupení dětí a mládeže Teplická vánočka. Připraven bude i vánoční trh, který potrvá v Teplicích na náměstí Svobody až do 23. prosince.

Žatec
Adventní program zahájí Žatec v neděli 28. listopadu na náměstí Svobody, kdy se rozsvítí vánoční strom a výzdoba. Ve 13,00 hodin začíná staročeský vánoční trh, vystoupí děti z mateřských a základních škol, v knihovně se můžete zapojit do tvůrčí dílny. Rozsvícení je naplánováno na 18. hodinu.

Vzhledem k současné turbulentní době si prosím předem u pořadatelů ověřte, zda se akce skutečně koná a jaká budou platit opatření. Není v našich silách sledovat rychlé změny. Děkujeme za pochopení.