e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovskou radnici zaplní staré i nové betlémy

publikováno: 22.11.2016, kategorie: Výstavy, autor: Milena Bílková

Sdílet: facebook twitter google+

Betlémy staré i zbrusu nové, které se veřejnosti představí poprvé, ukáže chomutovské muzeum na tradiční vánoční výstavě betlémů v prostorách historické radnice. Chybět nemůže ani oblíbený pohyblivý Fialův betlém se 444 figurkami. Výstava se otevře v sobotu 26. listopadu a každou sobotu ji doprovodí koncert.

Letos na návštěvníky čekají betlémy ze sbírek Oblastního muzea v Chomutově, mezi nimiž vynikají řezbářské práce stále tvořících betlémářů z našeho regionu. Některé z nich budou vystaveny úplně poprvé, například Krušnohorský myslivecký betlém Jana Kudrny z Brandova nebo Svatá rodina a tři králové od Jakuba Roma z Vejprt. Naopak vzácné historické betlémy na výstavu zapůjčilo Regionální muzeum v Teplicích. Uvidíme stavěcí betlémy s mnoha vyřezávanými figurkami, menší betlém skříňkový i malé propracované betlémy pod šturcem (skleněným poklopem). Dominantou výstavy bude velký tzv. Svobodův betlém z Poličky, který poskytlo Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Pozornosti dětí ani dospělých pak jistě neunikne mechanický – klikou ovládaný - betlém chomutovského řezbáře Jiřího Tlouště. Samostatnou skupinu na výstavě tvoří papírové betlémy na překližce – sériově tištěné práce různých výtvarníků - ze sbírky pana Kašky. Nedávno zesnulý sběratel betlémů z obce Místo betlémové postavy lepil na překližku, vyřezával a pak instaloval na podložky. Rád je pak v adventní době vystavoval a jistě by měl radost, že i v tomto roce jeho betlémy potěší děti i dospělé.

Součástí stálé expozice muzea je oblíbený pohyblivý Fialův betlém se 444 figurkami. K němu bude nově k dispozici zajímavý videospot, který upozorní na vybrané vážné i humorné výjevy ze života na venkově a ve městě. Nahrávka umožní návštěvníkům nahlédnout i do spletitého pohybového mechanismu tohoto velikého betlému.

Každoročně se v době adventu v sobotu a někdy i v neděli v muzeu konají koncerty místních pěveckých sborů. Probíhají ve vznešeném prostoru gotického kostela sv. Kateřiny na náměstí 1. máje, který muzeum využívá pro výstavy a kulturní akce. Vánoční repertoár uznávaných pěveckých sborů naladí posluchače na blížící se Vánoce.

Program adventních koncertů:

Sobota 26. 11.
10.00 Vokální ansámbl Loutna česká a vernisáž výstavy betlémů

Sobota 3. 12.
10.00 Smíšený pěvecký sbor Hlahol

Sobota 10. 12.
10.00 Komorní smíšený sbor Ventilky (ZUŠ Jirkov)

Sobota 17. 12.
10.00 Pěvecký sbor Jirkovské seniorky

Neděle 18. 12.
17.00 Smíšený pěvecký sbor Comodo (Gymnázium Chomutov)

Na koncert vstup zdarma, na výstavu 30 Kč pro dospělé, děti, studenti a senioři 15 Kč.