e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Kde oslavit vznik Československa?

publikováno: 22.10.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Začíná týden, v jehož závěru, oslavíme 100 let od vzniku Československa. Náš Speciál Historické osmičky už je plný akcí a další vám nabídneme v průběhu tohoto týdne. Představíme vám program oslav v Kadani, Chomutově, Duchcově, Litoměřicích... AKTUALIZOVÁNO

V Litvínově je věnována oslavám celá řada říjnových akcí, ty hlavní oslavy vypuknou na státní svátek 28. října a budou doplněny o jarmark a soutěž o nejlepší jablko. Městem projde večer lampionový průvod. Podrobný program najdete v tomto článku.  

V Lounech už hlavní oslavy proběhly, ale v neděli 28. října můžete v Oblastním muzeu vidět živé obrazy s názvem Probouzení lva o počátcích české státnosti. Probíhat budou od 10,00 do 16,00 hodin a věnuje se jim tento článek. Lounské muzeum aktuálně nabízí výstavu, věnovanou československým legionářům. Součástí nedělního programu bude křest knihy k této výstavě. Hlavním bodem programu v Lounech bude ale odhalení obnoveného pomníku TGM před školou J. A. Komenského v 11,00 hodin. Již v sobotu 27. října večer se na lounském výstavišti v pavilonu A koná Ples republiky.

Velké oslavy se na 28. říjen připravují v Chomutově a budeme vás o nich ještě v průběhu týdne informovat. Program připravuje také zdejší muzeum, které připravilo přednášku a komentovanou prohlídku výstavy Velká válka a naše legie. O dění v muzeu se dočtete zde

Na výstavišti v Litoměřicích se oslavy odehrají již v sobotu 27. října. Venkovní i vnitřní prostory zaplní expozice plné interaktivních prvků. slavnostní ceremoniály, přehlídky družiny legionářů i čety vojáků z fronty, ukázky prvorepublikového bydlení, zdravotnictví, tělovýchovy, kavárna, biograf, kabaret, divadlo, výstava o událostech roku 1918 v Ústeckém kraji. Historickou atmosféru dokreslí příjezd T. G. Masaryka i dalších významných představitelů. 

„Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem...“ zní podtitul oslav v Duchcově. V místním muzeu se můžete podívat na výstavu věnovanou 135. výročí založení Sokola Rudohorského v Duchcově (do 24. října). V sobotu 27. října v 17,00 hodin se pak v kině Lípa koná slavnostní večer, pořádaný Sokolem. V neděli dojde k vysazení lípy a poté se u rybníka Barbora bude konat lampionový průvod s programem.

Město Most plánuje na neděli 28. října v 15,00 hodin pietní akt u sochy T. G. Masaryka u divadla. Hudebně program doplní trubači a soubor Clavis Cordium. V mosteckém muzeu můžete vidět v sobotu 27. října program Probuzení lva (stejně jako v neděli v Lounech), opět od 10 do 16 hodin.

Divadlo v Pytli Petra Stolaře představí historii Československa v pásmu divadla, filmu a animací Historie jako živá v centru Teplic. Program se koná v neděli 28. října od 20,30 hodin na náměstí Svobody. V teplickém muzeu si můžete zdarma prohlédnout o víkendu výstavu Teplice za první republiky.

Jaké oslavy vzniku Československa chystá město Kadaň? Konat se bude ve státní svátek v neděli 28. října odpoledne na Mírovém náměstí. Kromě programu s řadou ukázek se můžete těšit na soutěž o nejlepší švestkové knedlíky a svítící průvod. Otevřeny budou zdarma kadaňské památky. Celý program nedělních oslav najdete v článku Historické osmičky: Kadaní projde svítící průvod ve Speciálu Historické osmičky.

Vzpomínkové odpoledne chystají na neděli 28. října také v Libochovicích, a to u pomníku padlých v 1. světové válce v městském parku. Začíná ve 14,00 hodin. Na programu je položení věnce u pomníku, vystoupí Pěvecký sbor Melodie, taneční soubor Elsa, za účasti legionářů a možná přijde i prezident T. G. Marasyk... Na památku výročí bude zasazena lípa a odhalena deska k této události. Součástí akce je výstava "Tady nová republika".

V Žatci začnou oslavy již ve čtvrtek 25. října, kdy bude v gymnáziu od 16,00 do 18,00  hodin otevřena výstava. V pátek ve 12,45 hodin je pak na programu sázení lípy u ZŠ Komenského a večer v divadle slavnostní koncert. V neděli se v 11,00 hodin koná vzpomínková akce na Kruhovém náměstí a od 12,00 hodin si můžete přijít prohlédnout žateckou radnici včetně výstavy městských kronik a dětské výtvarné soutěže, vše doplní hudební program, zpřístupnění kanceláří vedení města a radniční věže, kvíz pro děti, seznámení se s historií radnice i plány na její blížící se rekonstrukci.

V Klášterci nad Ohří se v neděli 28. října v 15,00 hodin koná pietní akt na hřbitově a od 16,00 hodin na zámku křest knihy Marie Prebslové Návrat do rodného města Klášterce nad Ohří. Křest hudebně doprovodí Pražský žesťový septet. Od 14,00 do 16,00 hodin bude otevřena galerie Kryt s výstavou o TGM.

Foto: wikimedia commons.