e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V mosteckém muzeu je vidění Ďáblova bible, největší rukopis světa

publikováno: 22.9.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Codex Gigas nebo-li Ďáblova bible, největší rukopisná kniha světa, je až do konce října k vidění v podkroví mosteckého Oblastního muzea. V rámci říjnového týdne knihoven představuje její jedinou českou kopii muzejní knihovna. Díky speciální vitríně si můžete prohlédnout jak její neznámější stranu s ďáblem, tak krásné desky.

Tajemná kniha, jejíž originál je dnes uložen v knihovně ve Stockholmu, vznikla v první půli 13. století v malém, již zaniklém benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi. Už její vznik je pro historiky záhadou - podle zkoumání ji totiž napsal a bohatě ilustroval jediný člověk, což u takových knih nebylo vůbec obvyklé. Navíc vznikla zřejmě v poměrně krátké době před rokem 1229, kdy její záznamy končí. Tyto okolnosti a neobvyklé půlmetrové zobrazení ďábla zřejmě dalo vzniknout pověsti o jejím vzniku. Podle ní měl knihu jako trest za své hříchy napsat za jedinou noc mnich. Protože to nebylo v jeho silách, povolal si na pomoc ďábla a z vděčnosti ho pak na straně 290 zachytil.

Faktem je, že ve své době představovala obří kniha souhrn veškerého tehdy sepsaného vědění - starý a nový zákon, Kosmovu kroniku, lékařské spisy i encyklopedii, nejrůznější zaříkání. A zmíněný obraz ďábla, podle nějž se jí přezdívá Ďáblova bible.

V mosteckém muzeu je nyní k vidění jediná současná česká kopie, která byla zhotovena v Žamberku u příležitosti vystavení originálu v roce 2017. Tehdy ji zpět do vlasti vzniku půjčila švédská vláda. Švédové ji totiž na konci třicetileté války ukradli z rudolfínských sbírek v Praze a nikdy už ji nevrátili.

Zajímavosti o knize:

  • váží 75 kilogramů
  • původně obsahovala 320 listů, z nichž osm bylo ale vyříznuto
  • na výrobu pergamenu byly spotřebovány kůže ze 160 oslů
  • desky jsou velké 920x505 cm, jsou dřevěné, potažené kůží a kováním

Vystavena je do 30. října v podkroví muzea, kde si také můžete prohlédnout fotografie a shlédnout film o výrobě kopie. 10. října výstavu doplní přednáška o historii knihy.