e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Astronomická Noc vědců

publikováno: 22.9.2009, kategorie: Vzdělávání, autor: Zdeněk Tarant

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 22. září ve 23.18 hodin SEČ přestoupí Slunce ze znamení Panny do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost, tj. den a noc budou stejně dlouhé. Evropská unie organizuje letos opět Noc vědců. Po celé Evropě se uskuteční v pátek 25. září. Cílem akce je představit netradičním způsobem vědecké pracovníky a vědu široké veřejnosti.

Veřejnosti budou otevřena vědecká pracoviště akademií věd, ale i síť hvězdáren a planetárií v celé Evropě.

Také planetárium v Mostě se těší na Vaši návštěvu. Planetárium, známé svojí doplňkovou výukou astronomie pro školy, případně odborně zaměřenými programy pro veřejnost, dovede být i zajímavým prostředím pro populárně-vědecké povídání. Jedno takové pro Vás při této příležitosti připravili jeho pracovníci.

Program v pátek 25.9.2009 v Planetáriu Most v Kulturním domě REPRE bude se zaměřením na populárně-vědecké povídání „Co dala astronomie lidstvu“ (co je to čas?). Program začíná od 18.00 hodin, ve 20.00 hodin opakování.

Na závěr programu bude představeno zákulisí přípravy a tvorby programů, hledání astronomických úkazů a objektů pro prezentace ve speciálních programech a na tématických WWW stránkách a ovládání přístroje a podpůrných systémů přístroje planetária.

Další informace na internetu: www.asm.wms.cz