e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 24. až 26. srpna

publikováno: 22.8.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední srpnový víkend bude plný zajímavé hudby na zajímavých místech – pozveme vás na komorní koncert na zámek Jezeří, festival alternativní hudby do Korozluk nebo na barokní loutnu do muzea v Duchcově. Nechybí ani pozvánky pro cyklisty, poutě, pohádka a největší slavnost tohoto víkendu v kraji – Císařský den.

Císařský den
Největší regionální akcí tohoto víkendu bude bezesporu Císařský den v Kadani. Letos se koná podvacáté a bude dvoudenní. Začíná v pátek 24. srpna večerním příjezdem herolda a ohňovým průvodem a pokračuje o celý den v sobotu 25. srpna na několika místech města. Podrobný program najdete v tomto článku.

O víně
Další část z úspěšné řady degustací vína s názvem Povídání o víně proběhne
v pátek 24. srpna v degustační místnosti Hradu Litoměřice. V příjemném chládku hradního sklepa budou k ochutnání vína z Vinařství sv. Tomáše Malé Žernoseky. Majitel vinařství pan Zdeněk Vybíral tentokrát představí také vína mladá. Ochutnávat se začne v 18,00 hodin, kapacita degustační místnosti je omezena počtem 30 osob. Proto je třeba místa rezervovat na recepci Hradu Litoměřice. Vstupné 100 Kč.

Krušnoborec
Na Klínech v Krušných horách se o víkendu pojede závod horských kol, doprovázený letos poprvé také běžeckou kategorií. Cyklisty čeká 42 kilometrů okolím Mračného vrchu, pro běžce je přichystána trať 25 km dlouhá. Více o závodu,  který se koná 26. srpna, a přihláškách se dočtete v článku Závod horských kol Krušnoborec letos poprvé i pro běžce.

Vejprty Tour
Také další pozvánka je pro cyklisty a míří do Vejprt, kde se v sobotu 25. srpna koná 4. ročník závodu horských kol pro děti a dospělé Vejprty Tour. Start nejmladší kategorie je v 10,00 hodin, prezentace vždy půl hodiny před závodem. Hlavní závod poháru Peruna začíná ve 13,00 hodin. Více o závodech na www.peruna.cz. Zároveň proběhne oslava 140 let hasičského sboru, takže si můžete prohlédnout hasičskou techniku a odpoledne vás čekají soutěže s hudebním doprovodem. Ve 20,00 hodin pak začne venkovní večerní party se skupinou Náhodná sešlost u sálu a restaurace MěKaSS.

Jáchymovská pouť
V sobotu 25. srpna se koná pouť v Jáchymově v Krušných horách, v Mathesiově ulici u kostela. Celé dopoledne bude probíhat soutěž v požárním sportu Hore kopcom, ve 14,00 hodin začínají dětské soutěže, od 16,00 hodin můžete vidět vlajkovou show a vystoupení bubeníků. V 17,00 hodin vystoupí Revival Kabát, od 19,00 hodin kapela Kozatay a poté A.K. Hlušek a Image. V deset hodin zakončí program velká ohnivá show. Během dne budou návštěvníkům k dispozici stánky, dětské atrakce, středověká kovárna.

Koncert v muzeu
Muzeum města Duchcova uvádí koncertní vystoupení Podvečer s barokní loutnou v podání Milana Černého, hráče na barokní loutnu. Hráno bude na historickou kopii nástroje vyrobenou Jiřím Čepelákem v roce 2002 podle Johanna Christiana Hoffmana (cca 1730). Akce proběhne 26. srpna v 17,00 hodin v atriu muzea, vstup volný.

Prohlídka kostela
Výjimečnou příležitost prohlédnout si kostelík sv. Petra a Pavla ve Volyni v Krušných horách a přispět na jeho záchranu budete mít tuto sobotu 25. srpna, kdy sdružení přátel tohoto kostela připravilo Den otevřených dveří. Více se o prohlídce i záchraně kostela dozvíte v článku Otevře se kostel s unikátními malbami.

Alternativa na zámku
Hudební festival Alternativa na zámku se koná 24. srpna na zámku Korozluky na Mostecku. Od 17,00 hodin do půlnoci postupně zahrají Houpací koně, Duo Deši, slovenská kapela Longital, ústecká kapela Už jsme doma a na závěr Kus Kus Klan. Malé zamyšlení nad druhou ročníkem festivalu z pera pořadatele si můžete přečíst v článku Alternativa na zámku podruhé aneb jak to začalo.

Korozlucká pouť
I další pozvánka je do Korozluk, kde na festival naváže pouť svatého Augustina. Probíhat bude v sobotu i neděli 25. a 26. srpna vždy od 10,00 do 18,00 hodin. Těšit se můžete na pouťové atrakce, prohlídku zámku a setkání historických vozidel Aero, který vyvrcholí spanilou jízdou Aero ralley po Mostecku a soutěží elegance vozidel.

Letní turnaj v hokeji
Na zimním stadionu v Mostě se od 22. do 24. srpna koná první ročník mezinárodního turnaje v ledním hokeji. Své zastoupení budou mít i mostečtí hokejisté, kteří se do zápasů zapojí 22. srpna od 14,30 hodin, ve čtvrtek 23. srpna od 18,00 hodin a v pátek ve stejný čas.

Hudba na Jezeří
Na zámku Jezeří se v neděli 26. srpna od 17,00 hodin koná další z koncertů, věnovaných 200. jubileu skladatele Jana Ladislava Dusíka. Tentokrá v pořadu Pocta madam Corri vystoupí sopranistka Anna Hlavenková, na lesní roh Miroslav Rovenský a na historický klavír Broadwood hraje Alena Hönigová.
Dobrodružné povahy by měly na Jezeří vyrazit už v pátek 24. srpna, kdy se koná noční prohlídka. Pořadatelé ale neslibují klasické noční prohlídky, jak je znáte – s výkladem a strašidly. Dostanete možnost projít si zámek v noci jen s baterkou (nezapomeňte ji doma!). Začátek ve 21,30 hodin.

Loučení ve skanzenu
Program nazvaný Loučení s prázdninami chystá na sobotu a neděli 25. a 26. srpna Archeologický skanzen Březno u Loun. Vystupuje historická skupina Haljaruna. Otevřeno je od 9,00 do 17,00 hodin.

Nedělní pohádky
Za pohádkou mohou děti vyrazit na zámek Velké Březno, kde v neděli 26. srpna od 14,00 hodin uvidí pohádku Kašpařiny Divadelní společnosti Karla Čapka z Děčína.