e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nádraží Moldava ožije divadelní performancí

publikováno: 22.6.2021, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Petr Fišer

Sdílet: facebook twitter google+

Historická budova nádraží na Moldavě v Krušných horách bude poslední červnový víkend hostit mimořádnou divadelní performanci. Zahajovací večer v pátek 25. června bude zároveň jako III. symbolické propojení Moldavské a Freiberské dráhy součástí Evropského roku železnice.

Historická budova nádraží na Moldavě bude ve dnech 25. – 27. června hostit divadelní performanci, kterou připravuje tým zkušených umělců, a to přímo pro dané místo. Diváci budou moci při této příležitosti vstoupit do interiérů budovy, prozkoumat historii místa a sledovat, jak ožívají nejrůznější příběhy, které nádražím za jeho 150letou historii prošly. 

Budova nádraží Moldava je nyní už mnoho let zavřená a prázdná. Speciální site specific performance s názvem Moldava – nekonečná stanice se odehraje během tří večerů, od pátku 25. do neděle 27. června od 20,00 hodin. 

V pátek 25. června začne performance již v 19,00 hodin venku na místě ukončené trati, a to zvláštním happeningem pro obnovu přerušených kolejí mezi Českem a Německem. 

Na konci války v roce 1945 nádraží ztratilo svůj punc přeshraniční stanice. Část kolejí na saské straně byla po válce demontována. V rámci III. symbolické propojení Moldavské a Freiberské dráhy zde umělci symbolicky znovu položí „koleje“, přímo pod hraničním mostem Moldava/Neurehefeld. Při akci promluví pamětnice, čestná občanka Teplic, Hana Truncová (97 let) a za saskou stranu koordinátor saské zájmové skupiny Freiberská dráha, jednatel Montanregionu Erzgebirge, Steve Ittershagen. Za projekt rekonstrukce nádraží pronese modlitbu farář z Altenbergu David Keller. 

Diváci se po happeningu u viaduktu mohou přesunout do budovy nádraží na hlavní část performance Moldava - nekonečná stanice. Budou se pohybovat uvnitř nádražní budovy jako v galerii. 

Po uvedené tři večery tým performerů oživí a rozžije v budově nádraží historii Moldavy za pomoci instalací, hudby, textu, ale hlavně inscenovaných pohybových výstupů. Na projektu spolupracují i Němci, konkrétně současný dramatik Akin Emanuel Şipal. Němčina zde bude znít stejnou měrou jako čeština, tak jak tomu bylo i dříve.

Cílem projektu je připomenout význam i historickou hodnotu místa, oživit vztahy se sousedy českými i německými, rozmělnit hranice a podpořit znovuobnovení trati do Německa. „Chceme také obohatit kulturní dění v této oblasti a ukázat, že místo s tak silným geniem loci si zaslouží více pozornosti. Vzhledem k tomu, že v současnosti probíhá z české i německé strany snaha o obnovení železniční trati do Freibergu, věříme, že projekt díky pozornosti médií i veřejnosti sehraje roli i v této otázce,“ uvádí autorka projektu, performerka, tanečnice a režisérka Veronika Vaculíková. 

Autorský tým získal grant od Ministerstva kultury a další podporu od několika partnerů. Zbytek financí vybírá pomocí crowdfundingové kampaně na portálu Donio.cz, kde zájemci mohou získat originální odměny a podpořit projekt.

Vstupné na akci je 220 korun, senioři, studenti, děti 7 - 15 let 150 Kč, rodinné vstupné 550 Kč, děti do 6 let a ZTP zdarma.

Foto: Českojiřetínský spolek.