e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava o vzniku republiky v Ústeckém kraji se zastavila v Mostě

publikováno: 22.6.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Putovní výstava, která představuje hlavní historické milníky kolem roku 1918 a specifičnost událostí v Ústeckém kraji, se zastavila v Oblastním muzeu v Mostě. K vidění je od středy 20. do soboty 30. června.

Putovní výstava zamíří na symbolických osmnáct míst v kraji. Kompletně ji připravil tým z Muzea města Ústí nad Labem s pomocí kolegů z dalších muzeí v kraji. „Výstava vznikala téměř tři měsíce. Jen v našem muzeu na ní dělalo zhruba sedm lidí, další desítky kolegů historiků nám pomáhaly hledat materiály právě z jejich okresů. Snažili jsme se společně vybrat opravdu jen to nejzajímavější z našeho regionu, co by nejlépe přiblížilo dobu, kdy první republika v naší oblasti vznikala. Zcela jinak totiž vše probíhalo v Praze a jinak u nás s tehdy ještě ve většině německým obyvatelstvem v příhraničí,“ popsal vznik výstavy na třiceti přenosných panelech ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Důležitou roli v kraji hrála etnická a jazyková skladba obyvatelstva. Ta vedla k tomu, že zde události probíhaly jinak než v ostatních částech země. O území dnešního Ústeckého kraje se totiž hlásily hned dva nástupnické státy: Československo a Německé Rakousko prostřednictvím své provincie Deutschböhmen. „Existence provincie Deutschböhmen je významnou kapitolou historie tohoto regionu, které prozatím nebyla věnována dostatečná pozornost. Postavení českých Němců a jejich provincie v nové Československé republice, role židovského obyvatelstva na Ústecku ale třeba i hrozba španělské chřipky, to všechno jsou dosud málo probádaná témata, na které se snažíme upozornit a věříme, že budou zajímavá pro odborníky, ale především zájemce o historii a laickou veřejnost. Doufám, že výstava přispěje k pochopení tohoto zásadního mezníku dějin našeho státu v kontextu se specifickými dějinami regionu, ve kterém žijeme,“ uvedl editor výstavy a katalogu Jan Grisa.

Výstava se představí krom vybraných gymnázií také v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, na Hradě v Litoměřicích, v Oblastním muzeu v Chomutově i na dalších místech. V Mostě bude k vidění od 20. do 30. června, ve všední dny od 12,00 do 18,00 hodin, o víkendech od 10,00 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.