e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Spory ohledně dokončení dálnice D8 pokračují

publikováno: 22.6.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Krajský soud v Ústí nad Labem minulý týden zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, který na základě odvolání ekologů proti územnímu rozhodnutí o umístění stavby dálnice D8 v úseku Lovosice – Řehlovice změnil rozhodnutí stavebního úřadu Lovosice. Soud zároveň zrušil i rozhodnutí stavebního úřadu Lovosice.

Zatím je znám pouze výrok rozsudku, nikoliv jeho odůvodnění. Odůvodněný rozsudek dosud nebyl krajskému úřadu doručen. Ústecký kraj je přesvědčen, že důvodem ke zrušení rozhodnutí nebyl nezákonný postup úředníků krajského úřadu. Ten po doručení odůvodněného rozsudku zváží, zda proti rozsudku krajského soudu podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem může prodloužit a prodražit dokončení dálnice D8. Ústecký kraj je přesvědčen o tom, že v případě řízení o odvolání ekologických organizací proti územnímu rozhodnutí nedošlo k žádnému pochybení ze strany úředníků krajského úřadu a byly řádně splněny všechny náležitosti. V současné době čekáme na doručení odůvodněného rozsudku a následně krajský úřad zváží, zda proti rozhodnutí soudu podá kasační stížnost,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a dodala, že prioritou pro Ústecký kraj je dokončení dálnice v nejkratším možném termínu. „Rovněž se musím pozastavit nad tím, že zrušující rozsudek byl vydán až po sedmi letech od vydání rozhodnutí a shodou okolností v době, kdy jsem nastartovala řadu aktivit, které by měly podpořit co nejrychlejší dostavbu D8,“ doplnila Jana Vaňhová

Ekologové úmyslně vyvolávají již od roku 2003 nejrůznější soudní spory se záměrem zdržet dokončení dálnice D8 přes České středohoří. Na základě jejich stížnosti Evropská komise přerušila posuzování projektu a hrozí tak, že České republika přijde o přislíbenou dotaci ve výši 8 mld. Kč. Kvůli opakovanému prodlužování termínu na základě žalob ekologických organizací již dvakrát hejtmanka Ústeckého kraje svolala kulatý stůl, na němž se zástupci starostů, jichž se stavba týká, Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstva dopravy ČR, Ministerstva životního prostředí ČR a Správy CHKO České středohoří shodli, že současný stav s rozestavěnými úseky dálnice je nejhorší možnou variantou nejen pro životní prostředí, ale také pro obyvatele obcí postižených nadměrnou dopravou. Na základě posledního kulatého stolu, který proběhl minulý týden v úterý, hejtmanka rozeslala dopis poslancům Evropského parlamentu s žádostí, aby intervenovali u Evropské komise obnovení schvalovacího procesu spolufinancování dálnice D8. O stejnou podporu hejtmanka rovněž dopisem požádala i saského předsedu vlády.