e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

S veřejnou dopravou je spokojeno 70 % cestujících v Ústeckém kraji

publikováno: 22.6.2009, kategorie: Zajímavosti, autor: Veronika Kindlová

Sdílet: facebook twitter google+

Kvalitu služeb veřejné dopravy hodnotí pozitivně více než dvě třetiny lidí, kteří cestují autobusovou a drážní dopravou. Tento výsledek vyplynul z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedla společnost STEM/MARK. Nadprůměrně spokojení jsou pak zejména mladší věkové kategorie od 18 do 29 let, které měly 75% podíl kladných odpovědí.

Veřejná doprava je jednou z priorit Ústeckého kraje. V současné době jí využívá 38 % obyvatel, z nichž 28 % cestuje autobusem, 10 % vlakem a 6 % využívá oba dopravní prostředky. „Výsledky průzkumu jsou potěšující především v tom ohledu, že velmi pozitivně hodnotí veřejnou dopravu zejména mladí lidé, kteří jsou na hromadných dopravních prostředcích často závislí a autobus nebo vlak se pro ně stává jediným způsobem, jak se dostat do školy nebo do práce,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje.

Základní dopravní obslužnost zajišťuje Ústecký kraj prostřednictvím smluvně zajištěných 12 autobusových dopravců a Českých drah. V rámci průběžného zvyšování kvality poskytovaných služeb ve veřejné dopravě kraj kontroluje úroveň dopravní obslužnosti. V této souvislosti Ústecký kraj několikrát přistoupil k sankcím za porušení smluv směrem k autobusovým dopravcům. „V rámci další motivace dopravců ke zvyšování úrovně poskytovaných služeb vyhlásí Krajský úřad Ústeckého kraje i letos anketu Dopravce roku, ve které může veřejnost ohodnotit nejlepšího dopravce,“ dodala Jana Vaňhová.