e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sokolí ráj na komořanském komíně

publikováno: 22.5.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Komín komořanské teplárny u Mostu je rájem pro sokola stěhovavého. Populace tohoto kriticky ohroženého dravce se totiž právě zde rozrostla o další tři malé opeřence. Odhalilo to květnové kroužkování mláďat, které letos muselo probíhat nadvakrát.

„Komín se stal domovem pro první pár sokolů již v roce 2014, kdy byla na jeho ochozu umístěna hnízdní budka. Od té doby se zde vylíhlo 21 mláďat. Letos jsme na svět uvítali dvě samičky a jednoho samečka. Rodiče jsou s největší pravděpodobností stejný pár, který u nás zahnízdil vloni,“ uvedla Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny. 

Pohlaví nových obyvatel odhalil ornitolog Václav Beran při kroužkování v první polovině května. „Vzhledem k počasí začali sokoli hnízdit nezvykle brzy, což bylo zjevné především na samečkovi, který již dobře létal. Při výstupu na komín patroloval na jeho ochozu a posléze odlétl neznačený. Mláďata jsou ve výborném stavu, potravy mají evidentně dostatek. Kolem budky jsem posbíral i pár kroužků patřících poštovním holubům,“ sdělil Beran. 

Nakonec došlo i k okroužkování posledního mláděte. Několik dní po označení jeho sourozenců si zaměstnanci, stejně jako vloni, povšimli mladého sokola, který vypadal zraněný a nelétal. „Sameček byl odchycen, okroužkován a následně umístěn pro jistotu opět na ochoz do bezpečí. Dle přivolaného ornitologa byl v dobré kondici, rodiče ho na zemi krmili,“ dodala Kučerová.

Hnízdění sokolů na komíně je výsledkem dlouhodobé spolupráce firmy s ornitology ze společnosti Alka Wildlife, kteří se snaží o návrat sokolů do přírody. Na rozdíl od skal, kde hnízdili původně, mají v průmyslových areálech paradoxně dostatek klidu na hnízdění i dostatek letící potravy. Podle odborníků na to přišli dravci sami.

Teplárna jim pomáhá instalací buněk. Sokoli naopak firmě pomáhají chránit technologii před holubím znečištěním redukcí stavu těchto ptáků v areálu.