e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu uvidí Žatec operu Libuše, lístky ještě zbývají

publikováno: 22.5.2019, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý ročníku Open Air Opery v Žatci nabídne Smetanovu Libuši a operní hvězdu první velikosti - Evu Urbanovou. Letní amfiteátr v Žatci, kde se představení ústeckého divadla v sobotu 25. května odehraje, má kapacitu tisíc návštěvníků, a tak máte ještě šanci lístky sehnat. V Chrámu chmele a piva budou vařit speciální pivo Libuše.

"Cílem akce je představit operu v její plné monumentalitě, oslovit příznivce opery i nové návštěvníky, kteří preferují neformální prostředí, a nabídnout nevšední a mimořádný zážitek v přírodním amfiteátru. Žatecké divadlo by rádo do budoucna vytvořilo tradici operních produkcí pod širým nebem," prozradil za pořadatele Karel Fiala. Program je součástí oslav 170 let od otevření Městské divadla v Žatci.

Unikátní scénický počin pod širým nebem nabídne špičkové obsazení v podání souboru a orchestru Severočeského divadla Ústí nad Labem, hlavní hvězdou večera bude operní pěvkyně Eva Urbanová v titulní roli Libuše. Libuše není jen vrcholnou slavnostní operou, nýbrž představuje také významný symbol české národní kultury. Bedřich Smetana dokončil tuto operu v roce 1872, na jevišti však zazněla až o devět let později při prvním otevření Národního divadla. Toto dílo je určeno především pro slavnostní příležitosti a i dnes je v Národním divadle uváděno pouze ve významné dny a o státních svátcích. 

Podle pořadatelů bylo minulý týden prodáno 650 vstupenek z tisícové kapacity hlediště. Jsou k dispozici vstupenky ve dvou cennových kategoriích - 790 a 690 Kč. V prodeji jsou v pokladně žateckého divadla. Areál letního kina bude otevřen již od 19,00 hodin a uvnitř bude k dispozici občerstvení. V Chrámu chmele a piva můžete ochutnat speciální pivo Libuše, uvařené při příležitosti tohoto představení. Majitelé vstupenek mohou zdarma vyšlápnout na Chmelový maják nebo navštívit Chmelařské muzeum.

Foto: Městské divadlo Žatec.