e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 24. až 26. května

publikováno: 22.5.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední květnový víkend je opět pěkně nabitý. Začne už v pátek nocí kostelů a muzeí, v Lounech vypukne Antikotel, v Teplicích zahájení lázeňské sezóny. Víkend je plný programů pro děti – na chomutovských slavnostech, na Horním Hradě, v lázních Evženie či na trase Doupovské dráhy.

Zahájení lázeňské 
Vrcholná událost v Teplicích je tady. O víkendu bude zahájena další lázeňská sezóna, což znamená, že celý víkend bude znít Teplicemi hudba. Informace z programu najdete v tomto článku.  

Noc kostelů
Noc kostelů v jeden v roce otevírá chrámy, kostely i kapličky veřejnosti. Budete si moci prohlédnout kostely, které jsou po většinu roku nepřístupné. Podle pořadatelů je přihlášeno v celé republikce už téměř 1600 míst. Kam se vypravit na severozápadě Čech? Dozvíte se v článku.  

Den dětí s piráty
Pořádá Dům dětí a mládeže Volňásek pořádá v neděli 26. května v areálu lázní Evženie v Klášterci nad Ohří zábavný program pro děti na pirátské téma. V programu vystoupí Pepe a Pipi se  zábavným programem a balónkováním, také taneční skupiny DDM. Děti čekají pirátské tvořivé dílny a soutěžení a vodní hrátky na řece v loděnici. Program začíná v 10,00 hodin a potrvá do 13,00 hodin, vstupné pro děti 60 Kč.

Olympijský den
Na stadionu Mládí v Žatci se v sobotu 25. května koná atletický víceboj pro děti 3 až 15 let. Začátek je ve 12,00 hodin. Připraven bude též doprovodný program Českého atletického svazu, předání cen a autogramiáda skokana Jana Kudličky.

Niva Cup
V areálu  u rybníka v Bezděkově na Žatecku se o víkendu 25. a 26. května jedou další závody terénních aut. Tentokrát je na programu Niva Cup.

O historii Peruce
Perucká usedlost Za dubem zve na povídání Mirka Plazíka Blažka o historii Peruce s promítáním obrázků v programu Trocha historie nikoho nezabije. Podzimní premiéra setkání měla značný ohlas, proto se pořadatelé rozhodli pro jeho opakování. Akce ve stodolním divadle začíná v neděli 26. května v 17,00 hodin.

Hledání Fénixe na hradě
Pro malé návštěvníky pořádá Horní Hrad u Stráže nad Ohří v sobotu 25. května den dětí, letos již desátým rokem. Hradní čeládka připravuje dobrodružnou hru s nesnadnými úkoly, které budou rozmístěny po celém areálu hradu. Děti si zahrají na detektivy a budou pátrat po částech ztracené legendy, pokladu a třeba najdou i bájného tvora. V rámci dětského dne bude na hradě i doprovodný program, keltský a irský rock zahraje kapela Alison z Kraslic, spolek DIFadlo z Ostrova představí pohádku Kočičí princezna, šermířská klání předvede skupina Mortis. Akce se koná od 10,00 do 17,00 hodin.

Antikotel
Ve Stromovce v Lounech se o víkendu koná tradiční hudební festival Antikotel, letos s podtitulem Elektrosféra. Začíná se v pátek od 17,00 hodin. Páteční vstupenka stojí na místě 99 Kč, sobotní 149 Kč. Pro děti je na sobotní dopoledne od 10,30 hodin připraven Antikotlík s divadlem, soutěžemi, hudební a výtvarnou dílnou, tancem a dalším programem. V pátek zahrají kapely Ventolin, DJ Roxtar, Decidednb, Waran Cyper Sheep, v sobotu DebbiLove, Johny Násilník, Dj Shifon, Wendy Man + Wondruz.

Procházka parkem
V sobotu 25. května můžete vyrazit na první letošní komentovanou prohlídku zámeckého parku v Klášterci nad Ohří s panem Františkem Kroupou. Sraz je ve 14,00 hodin před zámkem. Vstupenky si kupte nejpozději půl hodiny předem v turistickém informačním centru pod radnicí. Vstupné 30 Kč, děti do 12 let zdarma. 

Sraz veteránů
V Cítolibech na Lounsku si dají sraz automobiloví veteráni. Sjíždět se budou dopoledne od 9,00 do 12,00 hodin na náměstí, kde si je můžete prohlédnout. V poledne startuje spanilá jízda. Od 13,30 hodin bude probíhat doprovodný program v zahradě Dělnického domu – vystoupení Železného Zekona, zpěvačky Marcely Březinové a poté posezení při muzice s kapelou Parexil.

Stloukání másla
V Žatci si můžete přijít vyzkoušet, jak se stloukalo máslo. Dílna je součástí výstavy Je libo kousek máslíčka?, otevřené v žateckém muzeu. Přijít můžete 23. a 24. května a poté 5. a 6. června, vždy od 9,00 do 17,00 hodin. Podrobnosti najdete v článku https://www.e-region.cz/magazin/07052019-je-libo-kousek-maslicka 

Food festival
V Kadani se poprvé koná festival dobrého jídla. Vařit budou skvělí kuchaři a vy můžete ochutnávat. Podle informací z kadaňského íčka jsou ovšem už všechny „Food karty“ na ochutnávání vyprodány, další jídlo by však mělo být k volnému prodeji. Začátek na Mírovém náměstí v neděli 26. května v 9,00 hodin.

Doupovský jarmark
V zahradě u kostela Božího Spasitele v Podbořanech se v sobotu od 9,00 do 16,00 hodin koná jarmark, jehož cílem je navodit atmosféru první republiky. V prodeji budou různé domácí potřeby, dekorace, knihy, pivo i jídlo. Ve 14,00 hodin bude módní přehlídka, celý den bude hrát flašinetář.

Superfestival zdraví
V mosteckém muzeu můžete v sobotu 25. května navštívit veletrh zdravého životního stylu. Prezentovat se budou výrobci a prodejci zdravé výživy, přírodní kosmetiky, prodej doplní přednášky, soutěže a workshopy. Program potrvá od 10,00 do 18,00 hodin. Vstupné 70 Kč.

Teplická muzejní noc
V Teplicích o týden posunuli muzejní noc, aby ji spojili se zahájením lázeňské  sezóny. V pátek 24. května v 15,00 hodin začíná dětská muzejní noc pro děti od 5 do 12 let na téma Ze života hmyzu. Dospělácká akce začíná v 19,00 hodin a tématem je Epochální výlet pana Broučka, tentokrát do historie města Teplice. Komentované hrané prohlídky probíhají každou půlhodinu až do 23,30 hodin. Vstupné pro děti je 20 Kč, večerní 80 Kč.

Namydlená muzejní noc
Také v Ústí nad Labem se v pátek 24. května chystá muzejní noc. Jak název napovídá, tématem bude aktuální výstava na téma továrny na mýdlo s jelenem a také trpaslíci. Co vás čeká? O zábavu i poznání se postarají pracovníci Chráněné krajinné oblasti České středohoří, pohrajete si v bublinkové dílně, vyrobíte mýdlo, přeperete košile na valše a můžete se občerstvit při poslechu příjemné hudby, vyluštíte křížovku, těšit se můžete na airbrush tetování a další aktivity. Otevřeno bude od 18,00 do 23,00 hodin.

Hudba na zámku
V sobotu 25. května zavítá na Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku Hudební festival Ludwiga van Beethovena, který začíná tento čtvrtek v Teplicích. Od 16,00 hodin bude na zámku koncertovat Epoque Quartet. Vše o festivalu i tomto koncertu se dozvíte ze Speciálu Jubilejní Beethoven.

Barevný region
Festival, jehož cílem je představit národnostní menšiny v kraji, oživí Lidické náměstí v Ústí nad Labem v pátek 24. května. Program bude probíhat od 14,00 do 18,00 hodin.

Chomutovské slavnosti
Letošní ročník slavností v Chomutově nese název Rodinný festival a bude se konat v pátek a sobotu 25. a 26. 5. v Městském parku. U rodinného centra Rozmarýn bude zóna pro nejmenší, tzv. „baby zóna“, v blízkosti altánu vypukne Transformers show určená zejména klukům (sobota od 12,15, neděle od 11,00 hodin) a pro holčičky bude připravený například salon krásy v „My Little Pony show“ (sobota od 11,00, neděle od 13,15 hodin). Hostem slavností bude známý tanečník Jan Onder, který na své vystoupení naváže autogramiádou. Chybět nebudou ani jízdy na ponících nebo v kočáře a pouťové atrakce. Pro dospělé jsou pak určeny sobotní koncerty, od 19,00 hodin skupiny UDG a od 21,30 hodin Retrosexuals. 

Motosraz
V Lomu na Mostecku se v sobotu 25. května koná první Memoriál J. H. Bankse, amerického pilota, který nalezl smrt pod Krušnými horami během náletů za druhé světové války. Motosraz bude mít vojenskou tématiku. Začíná v 9,00 hodin a v poledne vyrazí spanilá jízda. Program doplní rocková hudba, soutěže a vystoupení na podiu. Akce končí v 17,00 hodin.

S mrkví za Maxipsem Fíkem
Doupovská dráha zve děti na výlet vlakem v sobotu 25. května. Vlak odjíždí z Mostu ve 12,22 hodin, jede přes Jirkov Chomutov, Kadaň a poté po trase Doupovské dráhy do Kadaňského Rohozce. Ve vlaku pojede pravý Maxipes Fík a v cíli děti čeká zábava a občerstvení. Zpět se vlak vrací v 15,15 hodin, jízdné je do 120 Kč podle délky trasy.

Dostihy
Na mosteckém dostihovém závodišti se v neděli 26. května jede Květnová cena hejtmana Ústeckého kraje. Třetí dostihový den sezóny začíná ve 13,00 hodin.

Opera pod širým nebem
V sobotu 25. května zazní v letním kině v Žatci slavnostní Smetanova opera Libuše. V hlavní roli představení pod širým nebem se představí pěvkyně Eva Urbanová. Podrobnosti o představení, vstupenkách a dalším programu najdete v dnešním článku v Magazínu.

Bahňák
Zařádit si v bahně? V pátek a sobotu se v Sokolově koná nejstarší extrémní překážkový závod v bahně. V pátek od 23,00 se běží noční sprint, areál se však otevře již v 15,00 hodin a v 17,00 začíná before party. Hlavní závod v sobotu, starty od 10,00 do 16,00 hodin podle kategorií. Závodit mohou i děti a rodinné týmy. Závodiště najdete v lokalitě Jižní Lom, kousek za zámeckým parkem.

Slam Poetry
3. část prvního ročníku Art and Music Spring Gallery 2019, tentokráte laděné ve Slam Poetry stylu, se koná v Galerii Sladovna v Žatci v sobotu 25. větna. Celý den bude pod taktovkou dr. Filipitche a Toho co jí kytky. Těšit se můžete rovněž na novou výstavu mladých umělců. Výstava bude zahájena v 10,00 hodin, workshop v 15,00 hodin, exhibice ve 20,00 hodin. Vstupn na workshop je 200 Kč, na exhibici 100 Kč, výstava zdarma.

Foto: Horní Hrad.