e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V pátek večer se otevřou kostely a kaple

publikováno: 22.5.2018, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 25. května večer se otevřou kostely a kaple po celé republice, aby přivítali návštěvníky. Vybrali jsme pro vás zajímavé programy v regionu Mostecka, Lounska, Teplicka a Chomutovska. Najdete v nich množství koncertů, komentovaných prohlídek, ale třeba také soutěže pro děti nebo letní kino s filmem z roku 1929.

Dubí
Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí bude otevřen od 18,00 do 22,00 hodin. Vystoupí skupinana SoliDeo, uvidíte představení divadla Viola Malý princ s Danielou Kolářovou a Tomášem Pavelkou. Ve 21,00 hodin začíná přednáška o historii kostela s prohlídkou krypty.

Chomutov
V Chomutově budou otevřeny kostely Nanebevzetí Panny Marie, kostel svaté Kateřiny v budově radnice a kostel svatého Ignáce (součást jezuitské koleje), a to od 18,00 do 22,00 hodin.

Jimlín
Program bude probíhat v zámecké kapli svatého Josefa na zámku Nový Hrad. Od 18,00 a 21,00 hodin začínají komentované prohlídky, v osm hodin se uskuteční varhanní koncert.

Kostomlaty pod Milešovkou
Kostel svatého Vavřince bude otevřen od 17. hodiny, kdy si návštěvníci mohou poslechnout koncert barokní hudby Radovana a Štěpánky Skalických a v 18,00 hodin bude komentovaná prohlídka.

Kadaň
Kostel sv. Petra a Pavla, zvaný červený se otevře v 19,00 hodin. Na programu jsou přednášky o křesťanství, Církvi československé husitské a rozhovory o duchovních tématech až do půlnoci.

Louny
V Lounech se otevře chrám svatého Mikuláše, kostel 14 svatých pomocníků na Žateckém předměstí a nově též kostel v Dobroměřicích. Bohatý program chystá kostel církve Československé husitské (od 16,15 hodin), kde bude probíhat varhanní koncert, výstava žáků ZUŠ, přednášky, pěvecké vystoupení, soutěž pro děti a na závěr od 23,00 hodin gastronomické okénko. Program je věnován 100. výročí založení Československa. 

Lounsko
Výlet pro zájemce o sakrální památky pořádá Oblastní muzeum v Lounech. Trasa autobusu povede po kostelích v Brlohu, Smolnici, Panenském Týnci, Vrbně nad Lesy, Peruci a Černochově. Odjezd je z Komenského náměstí v Lounech v 16,00 hodin a přihlášky jsou k dispozici v informačním centru v Lounech.

Osek
Kostel svatého Petra a Pavla bude otevřen od 18,00 do 22,00 hodin, chystá se komentovaná prohlídka kostela i okolí, koncert Dua Meos.

Podbořany/Nepomyšl
Sdružení Místa zblízka pořádá program v kostele svatého Mikuláše v Nepomyšli u Podbořan. V 17,00 a 18,00 hodin budou začínat komentované prohlídky kostela s odkrytými středověkými nástěnnými malbami. Současně bude před kostelem zahájena putovní výstava “Vize veřejných prostranství: genius loci, tradice a tvorba veřejných prostor v malých obcích” zamýšlející se nad estetikou a strukturou veřejných prostranství této i dalších obcí Podbořanska. 

Postoloprty
Bohatý program chystá kostel Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. Od 15,00 hodin bude možná prohlídka věže kostela, poté se uskuteční vernisáž žáků ZUŠ Postoloprty na téma andělé. V 17,00 hodin začíná mše se zpěvy, v 18,00 hodin koncert učitelů a žáků ZUŠ, v 19,00 hodin je v plánu komentovaná prohlídka kostela a poté také prohlídka předvedení varhan. V půl desáté se koná koncert Scholy svatého Marka ze Sušan a před jedenáctou se rozezní zvony kostela. Od 20,00 do 21,00 hodin bude otevřen vstup na věž k prohlídce památného zvonu Maria.

Ročov
V Dolním Ročově se otevře klášterní areál včetně kostela Nanebevzetí Panny Marie. Program začne v 17,30 hodin výstřelem z děla, následuje přivítání hostů a varhanní koncert. Od 19,00 hodin bude probíhat komentovaná prohlídka kostela a konventu s výstavou. Otevřen bude též kostel v Horním Ročově, kde se od 20,30 hodin uskuteční koncert populární hudby žáků Pražské konzervatoře.

Smolnice
V kostele svatého Bartoloměje začíná program vyzváněním zvonu v 19,00 hodin. Prohlídky kostela jsou možné až do 22,30 hodin s výjimkou pásma povídání o liturgickém roku Člověk je tvor slavící, které začíná ve 20,00 hodin. Vše zakončí závěrečné vyzvánění po jedenácté večer.

Strupčice
Kostel Sv. Václava ve Strupčicích bude otevřen od 18,00 hodin. Na programu je vystoupení pěveckého sboru, hra na varhany, vyprávění o cestě do Indie, prohlídka kostela. Otevře se též kostel svatého Marka v Sušanech, který si budete moci volně prohlédnout od 18,00 do 21,30 hodin. Ve 20,30 hodin vystoupí sbor Schola sv. Marka.

Teplice
Mnoho kostelů se otevře v Teplicích. Prohlédnout si můžete Beuronskou kapli v prostorách gymnázia (18,00 - 23,00 hodin). Kostel svaté Alžběty v Šanově pořádá koncert souboru Collegium hortense (18,00 hodin) a dvě komentované prohlídky. Ve 22,00 hodin si můžete prohlédnout světlo vitráží v kostelní tmě. V kostele svatého Jana Křtitele na Zámeckém náměstí zazní koncert Brixiho komorního souboru a několikrát zazní i vahrany, v 19,05 a 20,05 se konají prohlídky kostela s průvodcem. Muzeum otevře románskou kryptu v areálu zámku, program najdete v článku k programu muzea během zahájení lázeňské sezóny.

Vroutek
V románském kostele svatého Jakuba Většího, nejstarší památky Vroutku, začne program v 18,00 hodin vyzváněním zvonů. Následuje koncert ZUŠ Podbořany, koncert violoncellisty Petra Nouzovského a poté od 20,15 hodin komentovaná prohlídka. Otevřen bude též druhý vroutecký kostel, svatého Jana Křtitele. V 19,30 hodin se můžete projít s komentářem vznikající Doupovskou zahradou. Ve 20,30 hodin vystoupí sbor Sagitta z Plas a od 21,30 hodin začíná venkovní promítání němého filmu z roku 1929 Varhaník u svatého Víta.

Žatec
V Žatci se otevře evangelický kostel na křižovatce ulic Komenského a Husovy, a to v 18,00 hodin. V programu je kytarový koncert, zpěvy a rozhovory a modlitby. Od 18,45 do 19,30 hodin bude možný výstup do opravené věže kostela.

Foto: Destinační agentura Dolní Poohří.