e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Zahájení s Beethovenem a Dvořákem

publikováno: 22.5.2018, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dvořákova symfonie Z Nového světa otevře 54. ročník Hudebního festivalu Ludwiga van Beeethovena. Na zahajovacím koncertě ve čtvrtek 24. května se představí společně se Severočeskou filharmonií Teplice vedenou Petrem Vronským korejský klavírista Kun-Woo Paik. Koncert se koná v teplickém Domě kultury.

"Úvodní zahajovací koncert patří vynikajícímu světovému klavíristovi Kun-Woo Paikovi, který bude interpretem Beethovenova Koncertu pro klavír č. 5. Ve druhé polovině koncertu si Dvořákovou Symfonií Z Nového světa připomeneme společně s budoucím šéfdirigentem Severočeské filharmonie Petrem Vronským 100. výročí založení Československa," prozradil ředitel Severočeské filharmonie Teplice Mgr. Roman Dietz.

Kun-Woo Paik je výraznou osobností, která upoutala hudební posluchače a pořadatele koncertů po celém světě. Narodil se v Soulu a první koncert absolvoval s Korejským národním orchestrem ve svých deseti letech. V následujících letech vystoupil s největšími díly klavírní literatury v Koreji, včetně některých premiér. Později studoval v New Yorku na slavné Juilliard School, v Londýně a v Itálii u Rosiny Lhevinne, Ivony Kabos, Guida Agosti a Wilhelma Kempffa. Kun Woo Paik vystupuje jako host v rámci nevýznamnějších mezinárodních hudebních festivalů a absolvoval rozsáhlé koncertní zájezdy do Austrálie, Nového Zélandu, Asie a Itálie. V roce 2007 přijal pozvání na klavírní recitál s díly Ludwiga van Beethovena do pražského Rudolfina, který je součástí Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. V září 2000 byl prvním korejským umělcem, který byl oficiálně pozván k účinkování v Číně.

Za dirigentský pultík se postaví Petr Vronský, s nímž se budou posluchači v Teplicích nyní setkávat častěji. Bude totiž v nadcházející sezóně novým šéfdirigentem Severočeské filharmonie Teplice.

Petr Vronský byl původně úspěšný houslista, svou dirigentskou dráhu začal v roce 1971 v plzeňské opeře, odkud přešel v roce 1974 do Ústí nad Labem jako šéf operního souboru. V roce 1978 se stal dirigentem a v letech 1983-1991 šéfdirigentem Státní filharmonie Brno, s níž hostoval v mnoha zemích Evropy a v Japonsku. V letech 2002-2005 byl šéfdirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava, s níž absolvoval rovněž řadu zahraničních turné. Od roku 2005 byl 13 sezón šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc a působil jako docent oboru dirigování na Hudební fakultě pražské AMU. Pravidelně diriguje přední světové orchestry, včetně Antverpského královského filharmonického orchestru, Berlínských symfoniků, Devlet Senfoni Orchestrasi Istanbul, Metropolitan Orchestra Tokyo, Jeruzalem Symphony Orchestra, Filharmonického orchestru Rio de Janeiro, Mnichovského rozhlasového orchestru, Petrohradského filharmonického orchestru atd. Spolupracuje také s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, PKF-Prague Philharmonia a s operními scénami doma i v zahraničí. Jeho repertoár zahrnuje přes 200 klasických, moderních, operních a symfonických děl. Je považován za všestranného dirigenta širokého záběru s mimořádným temperamentem a citem pro interpretaci.

Zahajovací symfonický koncert Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena začíná ve čtvrtek 24. května v 19,00 hodin v koncertním sále Domu kultury v Teplicích. Festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.