e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vlasta Redl a jeho Naše nová kapela v Žatci

publikováno: 22.4.2017, kategorie: Hudba, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Po šesti letech přijede v úterý 25. dubna do Žatce zahrát písničkář Vlasta Redl se svou novou Česko - slovenskou kapelou jménem Naše nová kapela. Vlasta Redl je písničkář, všestranný muzikant a multižánrový umělec. Má stejně blízko k folklóru jako  rocku, folku, či jazzu. K tomu se ještě dal na psaní knih.

Na pokračování psal deník z cest s kamarády písničkáři Samsonem a Slávkem Janouškem, který nakonec vyšel i knižně. Napsal hudbu k filmu a k divadelním představením, spolupracoval i na slovenském muzikálu Kubo. Vlastní nahrávací studio (v němž je schopen si nahrát celou kapelu sám), a jinak se účastnil na cca 60 deskách jako studiový hráč či hudební režisér. To vše jsou ale jen jeho vedlejší role. Prvotní je psát písničky, koncertovat a pokud možno zakládat a rozpouštět stále nějaké nové kapely. Nebo jim dávat stále nová jména.

Narozen na Severní Moravě, vyrůstal na Valašsku, prázdniny trávil v Horehroní a nakonec se usadil v tehdejším Gottwaldově a začal hrát s tamními folkaři. První kapela, s níž tu začal hrát, byl AG Flek a byl to on, kdo jí vtisknul folkrockovou tvář.

Jeho písničky se poprvé dostaly na veřejnost v repertoáru skupiny Fleret, jíž tak pomohl k zisku autorské porty v roce 1986 za písničku Letiště a k několika dalším hitům. Tehdy také vydali spolu s Janouškem a Samsonem desku Zůstali jsme doma, která poeticky popisovala realitu v tehdejším Československu. Dnes už to dalšími dvěma společnými deskami dotáhli k trilogii.

První sólovou desku Na výletě vydal až v roce 1990. Ta měla ale blíž k rocku než folku. K folku se vrátil hned následující výběrovou Staré pecky. Ale u Vlasty Redla je to se škatulkami těžké. Za svůj život vstřebal a vstřebává tolik vlivů, že se to musí někde projevit. Některé jeho písničky si posluchači často pletou s původními lidovkami. Vlasta Redl toho má na hudebním triku hodně, ale hledí spíš vpřed než vzad k „dosaženým úspěchům“. 

Od poslední návštěvy v Žatci stihl založit zmíněnou novou kapelu, která s ním hraje dodnes a vydat s ní desku z živých vystoupení „Koncert, který se nekonal“. V současnosti je ve fázi nahrávání nebo už možná vydávání nového alba. Že se pochlubí na koncertě, o tom není pochyb. Stačí jen přijít si poslechnout. Koncert začíná v obvyklých 19,00 hodin.