e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Projekt Jedu s dobou pokračuje, kurzy pro seniory začínají v Mostě v dubnu

publikováno: 22.3.2019, kategorie: Vzdělávání, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Celorepublikový projekt Jedu s dobou, určený pro řidiče a řidičky starší 65 let, pokračuje i v letošním roce. Mostecký autodrom patřil k nejvyhledávanějším z osmi center bezpečné jízdy mezi účastníky loňského premiérového ročníku projektu. První letošní bezplatné kurzy začínají 14. dubna.

V šestihodinových kurzech bezpečné jízdy se při teoretické výuce v učebnách a praktickém výcviku na plochách polygonu v Mostě vystřídalo 455 mužů a žen. „Vzhledem k velkému zájmu organizátoři vyhlásili další ročník projektu, úvodní dva kurzy jsme vypsali na neděli 14. dubna. Dopolední začíná v 8,00, odpolední pak ve 14,00 hodin,“ upřesnila ředitelka polygonu společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

Zájemci o kurz bezpečné jízdy v Mostě se mohou hlásit zde, dalším termínem se dvěma kurzy ve stejný čas je neděle 26. května. Maximální počet účastníků v jednom kurzu je 60, rozdělí se do skupin. Každá skupina čítá maximálně deset řidičů, aby byl zachován princip smysluplného předávání informací instruktorem. Součástí bezplatného kurzu je i oběd nebo večeře dle výběru ranního či odpoledního termínu. 

Ideou vzdělávacího programu pro širokou aktivní motoristickou veřejnost seniorského věku je navázat na celoživotní zkušenosti řidičů s cílem rozšířit jejich informovanost v oblasti legislativy, bezpečnosti silničního provozu a zdravovědy s následným ověřením jejich řidičských návyků. V roce 2018 absolvovalo kurz bezpečné jízdy v osmi centrech po celé republice více než 3500 seniorů.

Organizátorem vzdělávacího programu je Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR (AČR) ve spolupráci s Radou seniorů ČR. Finanční podporu poskytuje fond zábrany škod ve správě České kanceláře pojistitelů. „Podmínkou je absolvovat kurz ve vlastním voze. Letošní novinkou pak možnost účasti dvou osob ve vozidle, lze jej sdílet například s partnerem nebo partnerkou. V takovém případě ale musí každý z nich vyplnit rezervační formulář. Oba se totiž při výcviku střídají za volantem,“ vysvětlila Raková.

Mostecký autodrom nabízí kurzy bezpečné jízdy pro řidiče celoročně. Jejich náplň se přizpůsobuje různým skupinám, například mužům, ženám, mladým začínajícím řidičům, rodinným příslušníkům či pracovním kolektivům. Kurzy využívají plochy polygonu, který patří k nejkomplexnějším a nejmodernějším zařízením u nás. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízejí jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých druhů a tonáží. Více informací o kurzech zájemci najdou zde