e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Střední školy rozšíří svou nabídku

publikováno: 22.3.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj se zapojil do projektu UNIV 2 KRAJE, jehož hlavním cílem je proměna středních škol v centra celoživotního učení. Díky tomu vzniknou v regionu otevřené instituce, které vedle počátečního vzdělávání budou nabízet i realizovat další formy pro široké spektrum zájemců. Krajská konference, kde bude projekt UNIV 2 KRAJE podrobně představen, se uskuteční ve dnech 24. a 25. března v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem.

V průběhu projektu budou realizovány aktivity, jejichž smyslem je vytvořit co možná nejvhodnější podmínky pro uvedenou změnu. Sítě škol realizující další vzdělávání budou vytvořeny v každém ze zapojených krajů. V Ústeckém kraji projevilo o proměnu zájem celkem 27 středních škol, z nichž 25 zřizuje kraj.
 
Pedagogičtí pracovníci zapojených škol se zúčastní řady vzdělávacích seminářů, na kterých budou rozvíjeny jejich vybrané profesní kompetence (zejména v oblasti vzdělávání dospělých, projektování modulových vzdělávacích programů, celoživotního kariérového poradenství, marketingu dalšího vzdělávání apod.). Každá škola v rámci projektu připraví ve spolupráci s vhodnými sociálními partnery nejméně tři programy dalšího vzdělávání, z nichž alespoň jeden bude v rámci projektu realizovat. Předpokládá se, že zhruba čtvrtina těchto programů bude zpracována na „objednávku“ zaměstnavatele, další čtvrtina bude určena věkové skupině 50+, čtvrtina bude transformovat v počátečním vzdělávání neotevírané obory do dalšího vzdělávání a poslední čtvrtina bude záviset na volbě školy.

Síť škol v každém kraji bude mít vlastní webový portál, do kterého bude vkládat vytvořené programy dalšího vzdělávání. Tyto systémy budou propojeny navzájem i  s celostátním webem. Součástí projektu je propagační kampaň osvětlující potřebu dalšího vzdělávání pro dospělou populaci České republiky.

Rozvoj dalšího vzdělávání na středních školách, který je cílem projektu UNIV 2 KRAJE,  umožní lépe využívat v důsledku demografického poklesu nedostatečně využívané personální i materiální kapacity středních škol, což ideálně zapadá do záměru Ústeckého kraje, který již několik let realizuje projekt Páteřních škol. Jeho smyslem je zhodnocení krajského systému středních škol a na základě zmapování situace vytvoření optimální sítě, která pomůže zefektivnit a naplno využít jeho možnosti.