e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo pod tlakem Ústeckého kraje

publikováno: 22.3.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj vítá rozhodnutí ministryně zdravotnictví Dany Juráskové zastavit restrukturalizaci zdravotních ústavů. Po odebrání akreditace Komplexnímu onkologickému centru Nemocnice Chomutov by zrušení prosperujícího Zdravotní ústav v Ústí nad Labem bylo dalším neuváženým a necitlivým krokem, jehož jediným výsledkem by bylo zamezení občanům Ústeckého kraje v přístupu ke kvalitní zdravotní péči.

Jsme rádi, že se nám podařilo uhájit samostatnost Zdravotního ústavu Ústí nad Labem. Zdravotní péči v našem kraji je vzhledem k vyšší nemocnosti našich občanů nutné posilovat a nikoli ji utlumovat. Nečekaně rychlá reakce paní ministryně jen potvrzuje, že šlo o nekoncepční a podezřele rychlou snahu sjednotit zdravotnické ústavy, a to bez jakékoli odborné diskuse a bez ohledu na pacienty,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmana Ústeckého kraje.

Oddělení klinické imunologie a alergologie společně s oddělením očkování a cestovní medicíny v loňském roce ošetřilo 21 300 pacientů. Převážně se jednalo o diagnózy alergií, zhoršení imunitního systému a onemocnění dýchacích cest. Ještě větší zájem obyvatel byl o laboratorní vyšetření, kde zdravotní ústav v roce 2009 evidoval 42 550 žádanek. Ústecký kraj je zatížen řadou negativních vlivů, které se podílejí na vysoké nemocnosti a větším výskytu řady chorob ve srovnání s jinými regiony. Zrušením Zdravotnického ústavu v Ústí nad Labem by mohlo dojít ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany kraje.