e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské muzeum vystaví křížovou cestu z kadaňského kláštera

publikováno: 22.2.2019, kategorie: Výstavy, autor: Yveta Zemková

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum v Chomutově připravuje pro letošní Velikonoce výstavu věnovanou tématu křížové cesty. Ve velkém sále na radnici budou vystaveny dva cykly rozměrných barokních obrazů, které na tradičních zastaveních zachycují Kristovy pašije. Oba pochází z kadaňského kláštera a doplní je další liturgické předměty. Otevře se poslední únorový den.

Právě období Velikonoc je pro křesťany časem rozjímání o utrpení a vzkříšení Ježíše Krista. V 18. století bylo pravidlem, že obrazy křížové cesty tvořily součást výzdoby kostelů a pojila se s nimi velikonoční pobožnost. Zastavení Křížové cesty, symbolicky napodobující poutní místa v Jeruzalémě, vznikala také v krajině, hlavně na vyvýšených místech.

Oba vystavené cykly obrazů vznikly pro františkánský klášter v Kadani. Starší z nich pochází z poloviny 18. století. Dochoval se v kompletním počtu 14 obrazů a je součástí sbírky chomutovského muzea. Písemné prameny nás spravují o tom, že v roce 1769 byl tento cyklus v kostele nahrazen novým, s většími obrazy, kterých se dodnes dochovalo dvanáct. Tyto obrazy jsou majetkem Biskupství litoměřického, které je na výstavu zapůjčilo. Obrazy z obou celků byly v nedávné době zrestaurovány, návštěvníci proto mohou působivé malby obdivovat v podobě, v jaké zdobily stěny františkánského řádového kostela v období pozdního baroka.

Výstava je pro kurátory sbírek vzácnou příležitostí představit veřejnosti ještě další církevní památky z 18. století. K vidění budou liturgické nádoby a staré knihy, vzácné liturgické oděvy i drobné grafické tisky. Z depozitáře na výstavu zamíří i několik cenných obrazů a soch s motivy Kristových pašijí.

Výstava veřejnosti přiblíží křesťanský duchovní obsah Velikonoc a představí umělecká díla a řemeslné práce pozdního baroka z Františkánského kláštera v Kadani a ze sbírek chomutovského muzea. Otevřena bude v budově historické radnice na náměstí od 28. února do 27. dubna.

Ilustrační foto: Pixabay.com.