e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Desítky kilometrů tratí čekají běžkaře v Krušných horách

publikováno: 22.1.2021, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

I přes oteplení jsou v Krušných horách stále dobré podmínky pro běžecké lyžování. Turisty čekají desítky kilometrů upravených tratí. Na běžky ale můžete vyrazit i přímo z města. Překvapivě včera oznámil skiareál Zadní Telnice, že otevře v sobotu a neděli vleky i půjčovnu.

Téměř sedmdesát kilometrů upravených tras pro klasiku i bruslení a přes půl metru sněhu v tuto chvíli čeká na běžkaře na Dlouhé Louce. O víkendech zde bývá problém s dopravou, je třeba si přivstat nebo využít autobus, parkoviště na místě za poplatek 100 Kč. Ve středu tam firma pracující v lese zničila kolem pěti kilometrů hotových tratí na okruhu Fláje a Jihobřežní, buďte zde obezřetní. 

Výborné podmínky na lyžování a upravené trasy hlásí i Bílá stopa Nové Město - Cínovec - Komáří Vížka. Upraveny jsou i trasy na stadionu Nové Město a na běžkách dojete až na moldavské nádraží. Využít tedy můžete vlakovou dopravu z Mostu a Litvínova, dráhy navíc informovali o posílení spojů. "Spěšné vlaky z Děčína/ Ústí nad Labem do Moldavy v Krušných horách a zpět budou tento víkend 23. a 24.ledna posíleny. Pojede kapacitnější souprava ze dvou motorových vozů 843, které povezou ještě přípojný vůz 043."

Dočkali se i běžkaři na Klínech, kde byly tento týden upraveny okruhy na Mračném vrchu, trasa Klíny-Klínská brána-Jelení hlava a Neuhausenský okruh v celkové délce 40 km. Jak ale upozornili provozovatelé, je třeba počítat s nižší frekvencí úprav běžeckých tratí. "Údržbu tratí financujeme z provozu sjezdovek a jak jistě víte, sjezdovky se letos ještě nerozjely," vysvětluje Sport areál Klíny. Od 15. ledna jsou všechna parkoviště na Klínech placená, pro osobní auto je to stejně jako na Dlouhé Louce 100 korun. Nadále platí zákaz vstupu na sjezdovky v areálu Klíny.

Ve výborné kondici jsou trasy v okolí Božího Daru a v celém západním Krušnohoří. Detailní mapu s upravenými trasami najdete zde.

Na Lesné je upraveno přes 40 kilometrů běžeckých tratí a je zde i prostor pro sáňkování pod Edvardovou skálou. Patnáct kilometrů upravených tratí hlásí v pátek ráno též skiareál Mezihoří na Chomutovsku.

Běžecké okruhu v okolí skiareálu Alšovka u Klášterce nad Ohří byly naposledy upraveny ve čtvrtek 21. ledna a na trasách leží 10 až 50 cm vlhkého sněhu. Mapu najdete zde.

Přímo z města se dá vyrazit na běžky v Chomutově, kde město upravuje trasy v Bezručově údolí. Více se dozvíte v tomto článku.  Další trasy připravilo také město Meziboří, kde technické služby vytvořily běžeckou lyžařskou stopu v délce cca 4 km z Meziboří do Šumného dolu.

Areál Zadní Telnice u Ústí nad Labem ve čtvrtek oznámil, že v sobotu a neděli 23. a 24. ledna spouští vleky. Podmínkou je respirátor třídy FFP2. Otevřena má být i půjčovna. Zároveň upozornil, že pro bobování a sáňkování již v areálu nebude prostor.

Ilustrační foto: katerinavulcova z Pixabay.