e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční víkend 23. až 26. prosince

publikováno: 21.12.2022, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kdo se chce poklonit Ježíškovi v jesličkách, bude mít možnost v sobotu u tradičních živých betlémů v Chomutově a Jirkově. Na Štědrý den si ale můžete také zaběhat, zabruslit si nebo se podívat do muzea.

Vánoční troubení z Majáku
Čekání na Ježíška vám v pátek od 18,00 hodin zpříjemní vystoupením žateckých trubačů u Chmelového majáku v Žatci.

Živý Betlém
V sobotu 24. prosince můžete vidět živý betlém v podání agentury J. Stejného v městském parku v Chomutově. Představení je možné shlédnout mezi 11. a 15. hodinou.
Na Štědrý den samozřejmě nemůže chybět živý betlém na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Poklonit Ježíškovi se můžete od 11,00 do 15,00 hodin, průvod vyjde vždy v celou.

Zimní bruslení
Chomutovská aréna pro bruslení v městském parku bude otevřena i na Štědrý den, a to od 10,00 do 15,00 hodin. A přijít můžete i následující sváteční dny, až do 6. ledna vždy od 10,00 do 19,00 hodin.
Další kluziště je otevřeno v Mostě v Radničním parku. Na Štědrý den se bruslí do 14,00 hodin, další dny pak už od 10,00 do 19,00 hodin.
Zabruslit si můžete také na kluzišti na náměstí v Žatci, podrobnosti najdete v tomto článku.

Povánoční trhy
Stánky na 1. náměstí v Mostě budou otevřeny i během vánočních a novoročních svátků, a to až do 3. ledna. 

Štěpánský koncert
Na svatého Štěpána v pondělí 26. prosince si můžete v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě poslechnout sváteční varhanní koncert. Začíná v 16,00 hodin.
Ve stejný den je připraven sváteční koncert také v chrámu svatého Mikuláše v Lounech. Účinkuje Trio Cum amore a houslistka Šárka Langerová. Začátek v 16,00 hodin.

Oslava s divadlem
Tradiční příběh o narození Ježíška s živým betlémem a českými koledami připravuje každoročně duchcovské Divadlo M. I letos se představení odehraje na Štědrý den v kostele Zvěstování Panny Marie na náměstí Republiky v Duchcově. Začíná ve 22,00 hodin.

Poslední premiéra
Den před Štědrým dnem má premiéru poslední inscenace letošního roku v Městském divadle v Mostě. Od 19,30 hodin vás čeká americký muzikál o lásce až za hrob Duch.

Louskáček
K vánoční klasice patří také Čajkovského balet Louskáček. Vidět ho můžete v pátek 23. prosince od 18,00 hodin v přenosu z Královské opery v Londýně, a to v kině Květen v Teplicích.

Štědrodenní běh
Na Šibeníku v Mostě si můžete v sobotu 24. prosince zaběhat. Desátý ročník dopoledního běhu začíná na parkovišti u Šibeníku (naproti Jungle Areně) v 10,30 hodin. Připravena je trasa 3,5 km.

Vánoční běh
Také v Lounech si můžete před svátečním obědem zaběhat. Sraz běžců je na Štědrý den v 10,00 hodin na Mírovém náměstí.

Vánoce v muzeu
Na štědrý den si můžete přijít prohlédnout výstavy Oblastního muzea v Lounech, a to od 10,00 do 16,00 hodin, kdy bude otevřeno zdarma. Ve čtvrtek od 15,00 hodin je možné s dětmi přijít na vánoční dílnu a vyrobit si voskové svíčky nebo staročeský perník.

Půlnoční mše 
Přímo na 1. náměstí v Mostě si můžete na Štědrý den od 22,00 hodin vyslechnout půlnoční bohoslužbu. V kostele Nanebevzetí Panny Marie začíná půlnoční ve 22,30 hodin a slouží ji děkan Leo Gallas.

Rybova mše
Vánoční klasiku Jakuba Jana Ryby můžete slyšet na Štědrý den o půlnoci v kostele svatého Ignáce v Chomutově. Účinkuje pěvecký sbor Hlahol a Komorní orchestra města Duchcova.

Vánoční svátost
Okrašlovací spolek Budíček zve na Štědrý den do kostela Jana Křtitele ve Vroutku. Ve 12,30 hodin začíná program s tradicemi, hudbou a promítáním, ve 14,00 hodin se koná svátost s otcem Alexandrem. Přijít si sem můžete i pro betlémské světlo.

Betlémské světlo
Ve včerejším článku Betlémské světlo dorazilo a začíná jeho pouť Českem najdete tipy, kam si v těchto dnech můžete přijít s lucernou pro světlo z Betléma. 

Další akce najdete v Kalendáři akcí a adventní programy najdete i ve Speciálu Advent a Vánoce 2022