e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na Štědrý den a vánoční svátky

publikováno: 21.12.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Jak si zkrátit čekání na Ježíška na Štědrý den? A kam vyrazit během následujících svátečních a prázdninových dní? Je škoda strávit Vánoce u televize! Připravili jsme pro vás tipy na vánoční svátky.

Vánoční zpívání
V kostele sv. Vendelína v Perštejně se na Štědrý den koná tradiční štědrovánoční zpívání. Začátek ve 22,00 hodin.

Ryba v Mašťově
Česká mše vánoční Hej mistře zazní v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mašťově na Boží hod 25. prosince. Začátek v 15,30 hodin. Účinkují Čeští komorní pěvci, Západočeská symfonieta sv. Cecílie a Václav Krahulík pod taktovou Miloše Boka. Vstupné dobrovolné.

Živý betlém na zámku
Tradiční akce konaná na zámku Červený Hrádek nemůže na Štědrý den chybět ani letos. Letošní první průvod k jesličkám bude zahájen v 11,00 hodin, představení se bude opakovat vždy v celou hodinu. Poslední průvod začne v 15,00 hodin. Po celou dobu budou otevřeny stánky s vánočním zbožím a občerstvením.

Betlém na náměstí
Další živý betlém můžete navštívit v Chomutově na náměstí 1. máje. Program potrvá na Štědrý den od 11,00 do 15,00 hodin.

Štědrý den s divadlem
Divadlo M Duchcov zve na Štědrý den od 22,00 hodin do kostela Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Republiky v Duchcově. Uvidíte představení Pohoda Vánoc o narození Ježíška s živým betlémem a koledami.

Štědrodenní běh
V Mostě si můžete přijít do parku Šibeník na Štědrý den zaběhat. Půjde o trasu, kterou zvládne každý, má 3,5 kilometru. Sraz je v 10,30 hodin na parkovišti na Šibeníku.

 

Vánoční zpívání
V kostele svatého Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku se koná na Štědrý den od 15,00 hodin Vánoční zpívání. 

Do muzea 
O Vánocích můžete vyrazit také do muzea. Na Štědrý den bude otevřeno Oblastní muzeum v Lounech (od 10,00 do 16,00 hodin). K vidění je výstava vánočních ozdob a staročeských vánočních zvyků. Dalším tipem je Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. V hlavní budově muzea bude otevřeno od 13,00 do 17,00 hodin, děti se zabaví na výstavě angličáků a prohlédnout si můžete i betlém, vytvořený žateckou veřejností. V obou muzeích je vstup volný.
Oblastní muzeum v Chomutově, kde jsou vystaveny africké betlémy, se otevře na první i druhý svátek vánoční 25. a 26. prosince, a to od 13,00 do 17,00 hodin.

Mše na Štědrý den
V chomutovském kostele svatého Ignáce se koná tradiční půlnoční Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, začíná přesně o půlnoci na Štědrý den.
V kostel sv. Michaela archanděla v Litvínově začíná Půlnoční mše svatá ve 21,00 hodin.
Mše svatá v kostele svatého Petra a Pavla v Podbořanech se koná od 22,30 hodin.
Půlnoční mše na Štědrý den v kapli svatého Vavřince v Psychiatrické léčebně v Petrohradě začíná ve 22,30 hodin.
Mše svatá na Štědrý den v bazilice v Bohosudově začíná v 17,00 hodin, na svatého Štěpána po mši v 9,00 hodin zazní Česká mše vánoční J. J. Ryby, sbor řídí Miloš Bok.

Vánoční lanovka
Na Štědrý den vás povozí lanovka na Komáří Vížku. Lanová dráha bude v provozu od 8,30 do 13,00 hod. Poslední jízda nahoru z Bohosudova bude v 11,00 hodin, poslední jízda dolů pak ve 13,00 hodin.

Zpívání pod stromem
Pod vánočním stromem si můžete na Štědrý den zazpívat koledy na Libochovicku. Konkrétně od 14,30 hodin na náměstí 5. května v Libochovicích, od 14,45 v Poplzích na návsi a od 17,00 hodin v Dubanech. Vánoční koledy hraje žesťový soubor.

Betlémy
Od Božího hodu 25. prosince až do první dne nového roku bude v kapli svatého Vavřince v Psychiatrické léčebně v Petrohradě otevřena výstava betlémů. 

Drážďanské trhy
Ještě na Štědrý den můžete vyrazit do Drážďan. Zdejší Striezelmarkt na náměstí Altmarkt bude otevřen do 14,00 hodin. Středověký vánoční trh na nádvoří zámecké stáje Stallhof je pak otevřen od 27. prosince až do 6. ledna, s výjimkou Silvestra a Nového roku. Více o drážďanských trzích zde.

Pro otužilce
V Rašovicích u Klášterce nad Ohří si dají na Boží hod 25. prosince sraz všichni otužilci. Máte-li odvahu, můžete se od 10,30 hodin přidat ke koupání v Ohři. Sraz je u lávky přes řeku. Připraveno bude i občerstvení.

Varhanní koncert
V přesunutém kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě se na Štěpána, 26. prosince, koná od 16,00 hodin sváteční varhanní koncert. Hraje varhaník Michal Hanzal.

Den se zvířátky
Na koňském dvorci v Chmelištné na Podbořansku (cca 3 km od Nepomyšle) se na Štěpána 26. prosince koná Den se zvířátky. Jak říkají majitelé dvorce, akce je určena pro všechny děti, kterým Ježíšek nenadělil pod stromeček koně. Děti čeká projížďka na koních, pomazlení se zvířátky a soutěže. Akce začíná v 11,00 hodin, od 13,30 zazní v kapličce vánoční koledy a písně. Pro zvířata můžete přinést suchý chléb nebo jablíčka či mrkve.

Za zábavou
I o svátcích si můžete vyrazit zatančit. Například v KZ Orfeum v Kadani se 26. prosince od 17,00 hodin koná Svatoštěpánská zábava s Baranjankou. V jirkovském divadle pořádají už 27. prosince od 15,00 hodin Falešný Silvestr s Malou muzikou O. Vávry. Vánoční taneční zábava se chystá také na 26. prosince od 17,00 hodin v Citadele Litvínov.

V mosteckém rokáči hraje na Boží hod kapely Wanastowi Vjecy revival (Bílina) a Kočičí hlavy (Most). Tradiční vánoční besídku bude mít také Ponorka v Litvínově - na Boží koncertuje Xavier Baumaxa a na Štěpána Definitivní Ententýk - oba od 21,00 hodin.

A pobavit se můžete též v divadle - to mostecké uvede ve čtvrtek 27. prosince komedii Škola základ života, začátek v 19,00 hodin. Ve stejný den hraje ústecké Činoherní studio od 10,00 hodin Vánoční hru aneb O tom slavném narození

Vánoce se zvířaty
Během vánočních prázdnin se mohou děti zabavit ve Středisku volného času v Mostě. Ve čtvrtek a pátek 27. a 28. prosince bude otevřeno od 13,00 do 16,00 hodin, děti si mohou vyzkoušet autodráhu, železnici, nebo přinést něco dobrého zvířátkům.

Vánoční prohlídky zámku
Zámek Děčín pořádá 27. prosince a 28. prosince vánoční prohlídky zámku. Ocitnete se ve chvíli největších příprav a zmatků v rodině Jaroslava Thuna. Vstupné: 150 Kč, děti 80 Kč, rodinné 350 Kč – vstupenky je nutné předem rezervovat. Ve čtvrtek budou odcházet každou hodinu od 14,00 hodin do 16,00 hodin, v pátek pak poslední vyjde také v 17,00 hodin.