e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Štědroranní vycházka s chomutovskými skauty

publikováno: 21.12.2015, kategorie: Pro děti, autor: Zbyněk Nejezchleba

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutovští skauti mají neobvyklou vánoční tradici. Na Štědrý den dopoledne se každým rokem vypravují na svou obvyklou „Štědroranní vycházku“ do Bezručova údolí. Vydejte se s nimi do přírody také - ve čtvrtek 24. prosince. Sraz je v 9,00 hodin u Povodí Ohře v Chomutově.

O co vlastně jde? Podívat se do takřka liduprázdné vánoční přírody a ozdobit v ní živý stromek, přinést pár mrkví pro zajíce a srnky a v neposlední řadě odvést neposedné děti (a tatínky) pryč z kuchyně, aby maminky měly dost prostoru na přípravu vánočních jídel. Tahle tradice vznikla hned v roce 1990 po obnovení skautingu a dodržuje se důsledně dosud.

Přenesl ji sem současný vůdce střediska, který dříve bydlel v Táboře: tamější skauti měli krásný zvyk – každý Štědrý den po ránu vyrazit podél Lužnice nějakých 7 km na Ostrov Adamitů. Tam se ozdobil stromek, zavzpomínalo se hlavně na ty, kteří nás v daném roce opustili, zazpívala se skautská hymna a na oběd se šlo domů. 

Po ozdobení stromků spojujeme ruce v Gillwelský kruh, popřejeme si šťastné Vánoce a zazpíváme skautskou hymnu. Poté se zjeví Junžíšek (skautská obdoba Ježíška) - každý rok v jiném provedení – jednou na saních tažených "soby", podruhé na vozíku či na střeše auta, motorce či čtyřkolce. Téměř vždy je to ale kolega Marťan a téměř vždy rozdá i pár dárků. V roce 2014 si dokonce přál opečený vuřt, takže dětem nezbylo než rozdělat oheň a uzeninu mu opéct...

Hezké je, že se na zdobení smrčků podílejí i občané – neskauti. Vyzýváme totiž občany, kteří se v době vánoční i povánoční půjdou do Bezručova údolí podívat, aby se také přidali a pověsili na stromky ozdobu, mrkev či kukuřici nebo něco podobného. V minulých letech měla tahle výzva poměrně velký ohlas – každý den přibylo pár ozdob a stromky bývají opravdu slušně ověšené. Apelujeme však na lidi, aby na stromky věšeli jen ozdoby přírodního charakteru - ony zlaté řetězy a červené koule opravdu do přírody nepatří. Takže jen ozdoby z přírodního materiálu, ořechy, mrkev, jablko, lojové koule a tak podobně…