e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Pohřební ústav hostí Střepy rozkvětu

publikováno: 21.12.2015, kategorie: Výstavy, autor: Petr Karásek

Sdílet: facebook twitter google+

Unikátní výstavu reflektující nástěnné umění z éry socialismu v Ústeckém kraji přivítá 26. prosince v 19,00 bývalá provozovna pohřebního ústavu v Chomutově (Palackého 3962). Občanské sdružení Kuprospěchu už od roku 2007 pořizuje fotky mozaik, reliéfů a jiného nástěnného umění, které lze ještě najít ve veřejném prostoru  severočeských měst.

Souborná výstava Střepy rozkvětu a stejnojmenná publikace jsou důležitým milníkem v úsilí celého realizačního týmu a fotografa Miloše Štáfka. Projekt mapuje díla z nedávné historie, jimž se nevěnuje prakticky žádná pozornost a která často bezdůvodně zanikají, ať již působením času, vandalů nebo jsou necitlivě nahrazena novými fasádami.

Projekt si neklade žádné politické poselství, jeho výstupem není ani hodnocení děl z hlediska umělecké kvality. „Jde o zanechání komplexního svědectví o specifickém architektonickém a uměleckém fenoménu své doby. Fenoménu, který je neopakovatelný již jen díky svému rozsahu, když alespoň v dohledné budoucnosti rozhodně nelze očekávat tak masivní investici do umění jakožto nedílné součásti moderní výstavby,“ uvedl k tomu Petr Karásek, jeden z autorů projektu a zároveň aktivní „lovec mozaik“.

Na vernisáž bude od 21,00 hodin navazovat afterparty v blízkém Café Rouge.