e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Památky v kraji zvou na adventní program

publikováno: 21.11.2016, kategorie: Památky, autor: Jana Hessová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Památky se sice většinou uložily k zimnímu spánku, ale ožijí ještě kvůli adventnímu programu. Až do konce listopadu bude o víkendech otevřen hrad Hazmburk, zámky Krásný Dvůr, Stekník, Ploskovice a Benešov nad Ploučnicí zvou na oslavy Adventu a oživené vánoční prohlídky, Zubrnice na Vánoce ve skanzenu. Mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie láká na prosincové koncerty a půlnoční mši.

Zámek Stekník, kterému letos výrazně narostla návštěvnost, zve na Adventní koncert v zámecké kapli, součástí programu budou prohlídky vánočně nazdobených interiérů zámku. Akce se koná 10. prosince od 16,00 hodin, na nově restaurované varhany zahraje Helena Vlahačová, doprovázet ji bude Teplické dechové trio. Zazní skladby J. S. Bacha, A. Vivaldiho, G. F. Händela, F. Schuberta, W. A. Mozarta, A. Dvořáka a dalších hudebních velikánů, nebudou chybět vánoční skladby a koledy. Součástí programu bude prohlídka vánočně nazdobených interiérů západního křídla zámku, a to v 15,15 a 15,20 hodin. Vstupné 160 Kč. Kapacita zámecké kaple je maximálně 70 míst k sezení, vstupenky lze rezervovat.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě připravují na prosinec Rybovu Českou mši vánoční (16. prosince) i varhanní (26. prosince) nebo gospelový (19. prosince) koncert. Na Štědrý den zde příchozí mohou strávit tvůrčí odpoledne s vánočními zvyky, od 22. hodiny se slouží půlnoční mše. 

Nejnavštěvovanější zámek na Ústecku, Ploskovice, chystá na třetí víkend v prosinci oživené kostýmované prohlídky. Tradiční Vánoce ve skanzenu v Zubrnicích o stříbrném adventním víkendu zavedou návštěvníky do života na vesnici přelomu 19. a 20. století. Příchozí se mohou zapojit nejen jako kupci a diváci jarmarečního ruchu, ale vyzkouší si též výrobu ozdob nebo zdobení vánoček. V Zubrnicích v listopadu a prosinci pořádají pro předem objednané školní skupiny metodické programy s tvůrčí dílnou a povídáním o lidových tradicích. Vánoční dekorace mohou děti vyrábět i v na zámku v Benešově nad Ploučnicí, a to 16. prosince od 17,00 hodin.

Zámek Krásný Dvůr chystá hned na první adventní sobotu 26. listopadu Gurmánské setkání a adventní koncert skupiny Karmína (od 13,00 hodin).