e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Spirituál Kvintet v Žatci

publikováno: 21.11.2011, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

Dalším slavným hudebním tělesem, které se objeví na podiu žateckého divadla, je skupina Spirituál kvintet. V loňském roce oslavili své padesátileté jubileum a k tomu si nadělili novou desku s příznačným názvem - Zatím dobrý. Po jejím poslechu si může posluchač a fanoušek Spirituálů oddechnout. Zatím opravdu pořád dobří. Což nám dokáží osobně 24. litopadu v Městském divadle v Žatci.

Přijedou už bez Ireny Budweiserová, jejíž odchod skupinu dostal nedávno do médií. Skupina už za ni naštěstí našla náhradu. Zpěvačku skupiny Marw ,Veroniku Součkovou. V současné době spolu s ní skupinu tvoří:  Zdena Tichotová, kytaristé Jiří Cerha (ex CK Vocal) a Jiří Holoubek, basista Dušan Vančura a muž který má vše na povel, kapelník a zakladatel, Jiří Tichota.

Spirituál kvintet byl založen na podzim r. 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměleckého souboru, jako mužské kvarteto. Už tehdy u toho byl Jiří Tichota. Ačkoli se dnes řadí do folk & country, počátkem šedesátých let hrávali na Jazzových pódiích. Folk tady ještě nebyl. Později si „pořídili“ zpěvačku, čímž se z nich stal kvintet na věčné časy, bez ohledu na počet členů. V roce1964, již předskakovali v Lucerně americkému písničkáři Pete Seegerovi. Folkaři se z nich stali nejspíš až po účasti na soutěžích typu Porta.

Spirituál kvintet měl svá období podle hudby, kterou hrál a zpíval. V začátcích, to byly vlivy amerického folku, české lidové hudby, později černošské spirituály a obrozenecké písně, došlo i na evropskou hudbu a nakonec i na vlastní písničky.

Poznávacím znamením, jsou výborně zaranžované, často se vzájemně doplňující či proplétající vokály, výtečné pěvecké schopnosti členů a výborné české texty, které dokázaly písničky z jiných prostředí dostat do Čech a k českému posluchači. Jejich písničky měly na dobu, v níž byly zpívány dost odvážné texty, a skupina mívala kvůli tomu hodně problémů. Nade vším děním v souboru stojí a bdí kapelník Jiří Tichota, který jako správný lodivod svou náramnou kocábku provezl skrze všechna úskalí dnes již jednapadesátileté hudební cesty.

Písničku s názvem Více času dopřej nám, která se objevila na poslední desce napsala původně pro Nezmary, Pavlína Jíšová, kterou mimochodem uvidíme v Žatci počátkem prosince. Zatím se ale můžeme těšit na „Spirituály“, kteří po dlouhých letech přijedou do Žatce, jako vždy se směsí starých pecek a i poměrně mladých písní.

Kdo by chtěl vidět Spirituály live dřív než si koupí lístek, může se podívat na srpnový koncert skupiny na Folkových prázdninách v Telči na adrese: http://tinyurl.com/Kvintet

Rozhovor se skupinou o albu Zatím dobrý a ukázky z něj na radiu Proglas najdete zde. mms://netshow.play.cz/proglas/audio_28984.wma