e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeu poodhalí svět figurkářů

publikováno: 21.10.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na čtyři stovky figurek, bust a dioramat bude poslední říjnový víkend k vidění v mosteckém muzeu. Uskuteční se tam 14. podzimní setkání figurkářů. Netradiční koníček představí návštěvníkům nejen na výstavě, ale také na řadě ukázek. Otevřeno bude od soboty 26. do pondělí 28. října.

"V mosteckém Oblastním muzeu a galerii figurkáři svá díla nejen vystaví, ale nechají i nahlédnout pod pokličku svého umění. Na místě budou probíhat průběžné ukázky malby akrylem a olejem a skulpting figur. Formou volné diskuze bude k dispozici řada špičkových figurkářů, kteří se rádi o své znalosti podělí s případnými zájemci z řad návštěvníků," říká k víkendovému programu Jitka Klímová z propagace muzea.

Kdo to jsou figurkáři? Jde o poměrně úzkou komunitu nadšenců, kteří vyrábí, upravují a dekorují nejrůznější figury. Skulptury si kupují v různých velikostech od necelých 3 do 9 centimetrů, poté je začistí, sestaví a malují. "Figurkáři to jsou muži s krásným koníčkem. Muži, kterým zůstala duše chlapců. Muži, kteří se prostřednictvím svých figurek prohánějí na koních mezi Indiány, plaví po rozbouřených mořích pod pirátskou vlajkou, velí armádám či objevují neznámý vesmír. Jsou to dobrodruzi, cestovatelé, kapitáni, objevitelé," podotýká Jitka Klímová.

Výstava s ukázkami proběhne od 26. října do 28. října v hlavní budově muzea. V sobotu a neděli bude otevřeno od 9,00 do 18,00 hodin, v pondělí, ve státní svátek do 15,00 hodin. Vstupné 30 Kč, snížené 15 Kč.