e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká knihovna se kvůli rekonstrukci dočasně zavírá a stěhuje

publikováno: 21.10.2017, kategorie: Vzdělávání, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

V průběhu listopadu začne rekonstrukce Městské knihovny Žatec. Pro čtenáře to znamená, že od 24. října do 12. listopadu bude knihovna zcela uzavřená kvůli stěhování a dalším přípravám na opravu. Poté bude půjčování knih fungovat v náhradních prostorách č. p. 123 na náměstí Svobody v budově staré pošty.

V průběhu úplného uzavření se budou stěhovat knihy a další zařízení knihovny. Provozní doba knihovny v náhradním prostoru bude pondělí, čtvrtek a pátek 9,00 - 17,00 hodin, středa 9,00 - 18,00 a sobota 9,00 - 12,00 hodin. 

„Od 13. listopadu bude knihovna zajišťovat své služby v náhradních prostorách domu č. p. 123, které budou sloužit jako tzv. výdejna knih. V náhradní knihovně je omezena prostorová kapacita, proto bude, bohužel, omezena i nabídka knih. Ostatní knihy budou umístěny v záložním skladu a my je čtenářům dle dohody připravíme během tří až pěti pracovních dnů od objednání. Objednat knihy si mohou čtenáři osobně nebo emailem. Přístup na internet a on-line služby budou zajišťovány v náhradních prostorách bez omezení,“ popsala upravený režim knihovny její ředitelka Radka Filková.

Pro čtenáře dočasné uzavření knihovny mimo jiné znamená, že si mohou knihy nechat déle, než bývá obvyklý měsíc. „Po dobu uzavírky knihovny vám bude automaticky prodloužena výpůjční lhůta všech vypůjčených dokumentů o dobu 3 kalendářních týdnů,“ napsala tento týden knihovna prostřednictvím e-mailu všem registrovaným čtenářům, dalším stejné informace poskytují knihovnice. 

V průběhu oprav dál fungují bez omezení všechny tři pobočky v základní škole v Jižní ulici i v obou Domech s pečovatelskou službou v ulicích Písečná a U Hřiště. Jejich nabídka knih se navíc po dobu rekonstrukce hlavní budovy rozšíří. „Kapacitu knihovních fondů na všech pobočkách doplníme na maximum. Rozšíříme zejména nabídku beletrie, která je více žádána, na pobočce Jih také knihy pro děti,“ dodala Radka Filková.

Upravený provoz knihovny potrvá přibližně 8 měsíců, na tak dlouho je rekonstrukce naplánovaná. Město za opravu domu na náměstí Svobody zaplatí 12 milionů korun, část nákladů pokryje dotace. Původně měly práce na fasádě i uvnitř budovy začít už na jaře s tím, že budou dokončené v prosinci. Odložení rekonstrukce ale „zavinily“ jiřičky, které měly na budově asi čtyřicet hnízd. Jejich hnízdění a vyvádění mláďat nesměl podle zákona nikdo narušit, proto se práce odložily.