e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 23. až 25. října

publikováno: 21.10.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Oslavy řeky Ohře v Litoměřicích (na fotce), koňský den ve Skupicích, výlov červenohrádeckého rybníka, vaření kdoulové marmelády v Brlohu nebo festival Cumbajšpíl. Vyberte si z programů na tento víkend.

Oslavy Ohře
Tento víkend skončí celoroční série akcí, připomínající historické výročí řeky Ohře. Program se koná v sobotu 24. října od 13,00 do 18,00 hodin na Střeleckém ostrově v Litoměřicích, na soutoku Ohře s Labem. Podrobný program odpoledne se dočtete v článku Oslavy výročí Ohře skončí v říjnu na soutoku

Prohlídka Loun
Prohlídku historického středu města Louny s průvodcem můžete absolvovat v pátek 23. října od 16,00 hodin. Sraz je u Městského informačního centra na náměstí.

Den dětí a koní
Statek Pohoda ve Skupicích na Žatecku zve děti a rodiče na den s koňmi, v sobotu 24. října od 10,00 hodin, kdy zazní fanfáry lesních rohů. V 10,30 hodin startuje Hubertova jízda (sraz jezdců v 9,00 hodin, startovné 50 Kč). Dopoledne budou připraveny ve statku dílny pro děti a koncerty orchestrů The Blueberries, Twisty Vois a také společné zpívání. Od 12,00 do 14,00 hodin se na blízkém poli koná soutěžní klání koní.

Kirwitzerův den
V Kadani se 24. října koná 11. ročník vědeckých přednášek pro veřejnost, pojmenovaný po kadaňském astronomovi a misionáři Václavu Kirwitzerovi. Přednášk se budou konat ve Františkánském klášteře od 15,00 hodin a čekají vás témata: Nebezpečí jiných dimenzí, Fyzika hudby a hudebních nástrojů, Islám českýma očima, A budiž světlo (Mezinárodní rok světla). Na program navazuje od 16,00 hodin druhý ročník přednáškového cyklu Univerzity 3.věku a Středoškolské odborné činnosti. Tématy budou například Krondorf-Korunní, historické vápenky a těžba mramoru či nedostatek vody... Vstup je zdarma.

Hrad v plné zbroji
O víkendu 24. až 25. října bude Horní hrad u Stráže nad Ohří pod palbou historických zbraní. Přijďte si vypálit z děl a ukončil další kulturní sezonu na tomto hradě na úpatí Krušných hor. Na sobotu je připraven večerní program od 18,00 hodin, v neděli pak bude hrad oblehán od 10,00 hodin. Podrobnosti v článku Horní hrad zakončí sezónu v plné zbroji

Šlapání zelí
Krušnohorské vepřové hody a tradiční šlapání zelí nabídne v sobotu 24. října odpoledne muzeum v Lesné na Chomutovsku v Krušných horách. Budete moci i ochutnávat speciality ze zelí a sami si zelí také našlapat. Začátek ve 13,00 hodin, podrobnosti v článku Vyzkoušejte si šlapání zelí na Lesné.

Výlov rybníka, cyklojízda i kostičky Lego
Historicky první veřejný výlov zámeckého rybníka a symbolické ukončení kulturní sezóny na zámku Červený Hrádek u Jirkova se chystá na sobotu 24. října. Celé dopoledne budou v prodeji vylovené ryby, hrát bude hudba. Sportovněji založení pak mohou vyrazit na pěší nebo cyklovýlet okolím Jirkova, start je v půl deváté ráno z náměstí. Další program bude probíhat na zámku, kde začíná výstava Lega, děti se vpodvečer projdou pohádkovou stezkou. Podrobnosti se dozvíte v dnešním článku.

Fotbalové utkání
V sobotu, 24. října se od 14,30 hodin uskuteční mimořádné fotbalové utkání mezi tradičními rivaly TJ Tatran Klášterecká Jeseň a FK Rašovice na kláštereckém stadionu.

Cumbajšpíl
V pátek 23. října a o týden později 30. října přivítá v Chomutově diváky již 12. ročník krušnohorského nezávislého festivalu Cumbajšpíl organizovaného občanským sdružením Kuprospěchu a jeho partnery. V originálním prostoru chomutovského nádraží čekají návštěvníky hned tři pódia. Tento týden uslyšíte kapely Vanessa, Kill the Dandies!, Ježíš táhne na Berlín, Gagarin a další. Začátek ve 20 hodin, podrobnosti o programu zde.

Vaření marmelády
Chcete si uvařit kdoulovou marmeládu? Setkání ve mlýně, jehož součástí bude vaření marmelády z toho méně obvyklého ovoce, se koná v sobotu 24. října od 13,00 hodin. Historický Vernerův mlýn najdete v Brlohu čp. 26, nedalekou Cítolib na Lounsku. Všechny ingredience budou k dispozici, jen skleničky na marmeládu si doneste (5 - 6 dle velikosti), v ceně 190 Kč je jak marmeláda tak i čerstvé kdoule. Účast potvrďte na na email vernermlyn@seznam.cz nebo tel. +420607952347 do 21. 10., počet míst omezen.

Venkovské farmářské trhy
U sportovní haly ve Spořicích na Chomutovsku můžete v sobotu 24. října nakupovat na venkovských farmářských trzích, pořádaných MAS západní Krušnohoří. Trhy se konají od 9,00 do 12,00 hodin a na závěr se losuje tombola, jejíž výtěžek bude věnován jako tradičně na Konto Matýsek.

Drakiáda
V sobotu 24. října se ve sportovním areálu Domovinka v Chomutově v Lipské ulici (areál ploché dráhy) koná tradiční setkání milovníků pouštění čekohokoliv, co se udrží ve vzduchu. Akce začíná ve 14,00 hodin. Děti čekají soutěže o ceny, opékání buřtů, hudba a dobrá zábava pro celou rodinu.