e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cumbajšpíl: Dva večery hudby na chomutovském nádraží

publikováno: 21.10.2015, kategorie: Hudba, autor: Petr Karásek

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek 23. října a o týden později 30. října přivítá v Chomutově diváky již 12. ročník krušnohorského nezávislého festivalu Cumbajšpíl organizovaného občanským sdružením Kuprospěchu a jeho partnery. V originálním prostoru chomutovského nádraží čekají návštěvníky hned tři pódia.

Festival se po osmi letech v chomutovském městském parku začal zaměřovat na netradiční atmosférická místa jakými byly např. bývalé městské lázně. V souladu s touto ideou se tak festival letos již podruhé koná na hlavním vlakovém nádraží v Chomutově. Oproti minulému roku se však jedná o rozšířenou verzi, kdy jsou pro diváky ve dvou budovách připraveny celkem tři pódia se zajímavým programem. Festival se tradičně zaměřuje na místní hudebníky z obou stran hranice, které doplňuje výkvět české nezávislé scény a nejinak je tomu i letos.

Pátek 23. 10. 2015:

První den vystoupí kontroverzní legenda temné elektroniky, skupina Vanessa proslulá mnoha skandály, ale také kvalitní produkcí. Za zmínku stojí jistě i alternativně rocková kapela Kill the dandies! či experimentální projekt Ježíš táhne na Berlín. Druhé pódium bude zaměřené na tvrdou kytarovou hudbu, kdy večer završí zásadní kapela posledních let v tomto ranku, havířovští Gagarin. Třetí pódium bude patřit Dj´s a taneční hudbě pod patronací místního soundsystemu Ara Company, který v rámci své tradiční noci Bass Pandemia představí dva hosty ze známých hudebních labelů.

Pátek 30. 10. 2015:

Druhý den na festivalu vystoupí jeho tradiční účastníci Schwarzprior, držitelé letošní ceny Vinyla pro objev roku. Nelze vynechat ani recesistické raperky Čokovoko a stálici festivalu, německé Meniak. Druhé pódium bude zaměřené opět na Dj´s a taneční hudbu, tentokrát pod vedením projektu Džugy Buggy a spřátelených Dj´s. Třetí pódium bude zaměřené na hiphop a rap, během večera vystoupí celá řada umělců z regionu, které v závěru večera doplní legendární Pio Squad z Jihlavy.

Festival zůstává neziskovou akcí, kvůli vysokým nákladům na zajištění budov je ovšem vybíráno minimální vstupné, které bude činit 90 Kč na každý den. Diváci by měli dbát vlastní bezpečnosti a nevstupovat do prostor Českých drah k tomu zapovězených. Doporučujeme také teplé oblečení, zejména obuv. Začátek je ve 20,00 hodin.