e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 23. až 25. září

publikováno: 21.9.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víno poteče tento víkend proudem – v Kadani, Třebívlicích i Žernosekách. K tomu přidáme noční prohlídky litvínovského zámku nebo oseckého kláštera, folklór ve skanzenu Březno, svatováclavskou pouť, jízdy historickým motorákem či houbové odpoledne v Krušných horách.

Vinobraní v klášteře
Kadaňské vinobraní je tady už posedmnácté! V sobotu 24. září se můžete těšit na ochutnávku letošního burčáku, čerstvého vinného moštu a vína. Milovníky špičkové cimbálové muziky letos potěší kapela Vojara, jejíž svěží mladí členové se postarají, abyste po celý den měli co zpívat a na co tančit. Podrobnosti v článku Františkánské zahrady v Kadani opět vydají úrodu vína. 

Třebívlické vinobraní
Také v Třebívlicích mezi Mostem a Litoměřicemi oslaví o víkendu konec sklizně. Vinobraní se koná v sobotu 24. září odpoledne v zámeckém parku. Vystoupí Ivan Mládek a Banjo band, Sabina Křováková a od šesti bude taneční zábava. Vstup je zdarma.

Žernosecké vinobraní
Velká slavnost se pak po dva víkendové dny koná na břehu řeky Labe v Žernosekách u Litoměřic. Stánky s vínem se otevřou už v pátek 23. září v 17,00 hodin a v osm večer projde obcí velký průvod s loučemi. Sobotní program začíná v 11,00 hodin žehnáním úrodě. Další průvod vyjde ve 14,00 hodin a po něm bude tradičně dražen obří hrozen. Den pak vyplní různá hudební vystoupení, program pro děti, pouťové atrakce a večer taneční zábava a ohňostroj. Obec bude pro automobily uzavřena, můžete v sobotu využít výletní vláček z Litoměřic, přívoz přes Labe a vlak. Vstupné je 100 Kč pro dospělé, 50 Kč pro seniory a studenty, děti zdarma.

Houbové odpoledne
Nerostou? Tak si pojďte prohlédnout houby alespoň na fotografiích místního houbaře Miroslava Novosada a v přednášce známého mykologa PaedDr. Jiřího Rotha do Kalku v Krušných horách na Chomutovsku. V sobotu 24. září doplní houbové odpoledne i Svatováclavský koncert v kostele. Podrobnosti zde

Svatováclavská pouť
Ve Strupčicích na Chomutovsku se o víkendu koná pouť, která začne v sobotu 24. září ve 13,00 hodin na nádvoří obecního úřadu. Čekají vás koncerty, pásmo pro děti a biketrial show Martina Šimůnka. Cena obce Strupčice bude předána v 16,15 hodin, od 20,00 hodin začíná pouťová párty na sále. V neděli od 10,45 hodin bude bohoslužba v kostele svatého Václava ve Strupčicích a od 15,00 hodin pěvecký koncert Gospel Gaia tamtéž.

Fotbalová sobota
Fotbalový klub Rašovice u Klášterce nad Ohři pořádá slavnostní otevření areálu FK Rašovice v sobotu 24. září od 9,00 hodin. Po celý den bude pro děti skákací hrad, malování na obličej a soutěže. Odehrají se exhibiční turnaje, ve 13,00 hodin bude slavnostně přestřižena páska a areál posvětí farář. Nebude chybět hudba a občerstvení. 

Živé obrazy
Královna Eliška Přemyslovna, věrný Bušek z Velhartic a nakonec i sám císař Karel IV. - tyto historické postavy oživí o víkendu budovu mosteckého muzea. Živé obrazy, letos zaměřené na 700. výročí narození Karla IV., dorazí do Mostu v sobotu 24. září. Prohlídky začínají v 10,00 hodin a poté každou půlhodinu až do čtyř odpoledne.

Běh naděje
Také v Lounech se letos uskuteční další ročník Běhu naděje, a to v sobotu 24. září. Na děti a seniory čeká spíše procházka městem, která startuje v 10,00 hodin, poté přijde na řadu hlavní běh a na závěr v 11,00 hodin se můžete zapojit i na všem, co má kolečka. Start před budovou Základní školy J.A.Komenského v Lounech. Více o smyslu běhu zde

Konec léta u svatého Jakuba
Sdružení pro obnovu kostela svatého Jakuba v Bedřichově Světci na Mostecku pořádá tradiční program ke konci léta. V pátek 23. září od 16,30 hodin v kostelíku zazní skladby a písně ze 13. až 17. století v podání vokálně instrumentálního souboru Alla Breve.

Jízdy historickým vlakem do hor
Moldavská horská dráha letos bude hrát hlavní roli při zakončení letní turistické sezóny v Krušných horách. V sobotu 24. jízdy pojedou na Moldavu z Ústí nad Labem, Teplic a Litvínova zvláštní historické vlaky a divákům se poprvé představí dokumentární film o této trati. Co se bude dít na Moldavě a kde koupit lístky se dočtete v článku

Nordic Walking 
V sobotu 24. září odstartuje již šestý ročník sportovně-zábavné akce Kadaňské babí léto, která je opět součástí seriálu Krok ke zdraví. Dějištěm se stane již tradičně Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Výšlap s nordic walking holemi doplní zábava pro děti, tvůrčí dílny i zdravotní poradna. Program začíná ve 14,00 hodin a více se dozvíte v článku

Den s Rusíny
Den věnovaný jídlu, pití a oslavě dobré sklizně se koná v sobotu 24. září v Archeoskanzenu Březno. Čekají vás ochutnávky sýrů uložených v zemi, ukázky starých řemesel, života na venkově v rusínské kultuře i hudba a tanec s folklorním souborem Skejušan. Program bude probíhat od 10,00 do 18,00 hodin a více se o něm dozvíte v článku Den s Rusíny aneb oslava sklizně v archeoskanzenu

Večer při svíčkách a světová premiéra
V pátek večer si můžete osecký klášter prohlédnout při svitu svící. Večerní prohlídka začíná 23. září ve 21,00 hodin, vstupenka 100 Kč, rezervace možná v infocentru ve vstupních prostorách v klášteře. V neděli od 17,00 hodin pak můžete v chrámu kláštera vyslechnout světovou premiéru koncertu k 700.výročí narození Karla IV. Oratorium pro sbor, sólisty a orchestr napsal a také diriguje Jan Zástěra. Účinikuje Hudba Hradní stráže a Policie ČR, Spojené sbory Podkrušnohoří, Collegium hortensis a sólisté, Cena vstupenky 250 Kč na místě.

Hudba na konci léta
Hudební festival pozdního léta na Krásném Dvoře pokračuje o víkendu druhým koncertem. V sobotu 24. září vystoupí ve velkém sále zámku mezzosopranistka Edita Adlerová s nejkrásnějšími českými a světovými melodiemi například George Bizeta, Antonína Dvořáka nebo Frederyka Chopina. Na klavír doprovází Augustín Kužela. Vstupné 130 Kč, začátek v 19,00 hodin, rezervace je možná na tel. 415 210 004. 

Noc Valdštejnů
Večerní prohlídka spojená s výkladem o historii zámku a významu rodu Valdštejnů pro Litvínov, se koná na zámku v pátek 23. září od 20,00 hodin. Další pak budou pokračovat až do půlnoci vždy v celou hodinu. Čeká vás také mimořádná prohlídka gotických sklepů s překvapením!  Vstupné: děti 20 Kč, důchodci 30 Kč, dospělí 50 Kč, rodinné vstupné 90 Kč.

Dubské slavnosti
Slavnost u příležitosti 110. výročí posvěcení kostela Panny Marie v Dubí se konají 23. a 24. září. V pátek v pět hodin odpoledne je zahájí Severočeská filharmonie Teplice. V sobotu se pak u kostela koná od 13,00 hodin malý hudební festival – zahrají Wabi Daněk a Miloš Dvořáček, Trapeři s Robertem Křesťanem a také Tučňáci (od 17,30 hodin).

Cumbajšpíl
V Chomutově na nádraží pokračuje druhým víkendem hudební festival Cumbajšpíl. Jakou hudbu letos přiveze? Přečtěte si v článku

Gulášová soutěž
V sobotu 24. září jsou zváni milovníci dobrého jídla a zejména guláše na soutěž ve vaření guláše pod širým nebem na Panenském Týnci na Lounsku. 2. ročník "Kotlíkové guláš parády" proběhne u místní sokolovny a vařit se začíná v 10,00 hodin. Za drobný peníz bude možnost ochutnání vynikajícího gulášku. Podmínkou účasti v soutěži je mimo jiné uvařit guláš ze 2 kg masa. Porota bude složena výhradně z mlsných jazýčků místních dam.

Konec sezóny ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku zakončí turistickou sezónu v neděli 25. září. Součástí rozloučení bude také spuštění naftového motoru ve 14 hodin.

Foto: Město Kadaň