e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Šaty jako z porcelánu

publikováno: 21.8.2019, kategorie: Výstavy, autor: Jana Tanzmannová

Sdílet: facebook twitter google+

Výstava kolekce Porcelánových šatů oděvní výtvarnice Evy Stolařové je do 25. září k vidění v prostorách Domu porcelánu s modrou krví v Tovární ulici v Dubí. Originální modely byly inspirovány 155. výročím firmy Český porcelán, proslulé cibulovým vzorem.

Kolekce teplické návrhářky oslavuje tradici výroby porcelánu s cibulovým vzorem, jehož je autorka velikou ctitelkou. Všechny šaty z dílny Evy Stolařové jsou ručně šité ze smetanově bílého žoržetu a jsou originálním dílem autorky. Symboly jsou na oděvy ručně malované, doplněné flitry a korálky a jejich výroba trvala několik desítek hodin.

Autorka je módní návrhářka, performerka a oděvní výtvarnice z Teplic. Má dlouholeté zkušenosti s tvorbou divadelních kostýmů a tematických performancí. Od roku 2017 tvoří pod vlastní značkou EST. Intenzivně se věnuje vlastnoruční výrobě originálních šatů, extravagantních, ale také pro běžné nošení. Největší inspirací jsou pro ni historické události, významné osobnosti, značky s dlouholetou tradicí, také jakékoliv přírodní zajímavosti či zdánlivě obyčejné příběhy. Autorka výstavy "Život jako v pohádce”, performance “Slavné ženy historie Ústeckého kraje”, “100 let módy” a mnoha jiných.

Výstava Porcelánových šatů je otevřena ve všední dny od 8,00 do 17,00 hodin, v sobotu do 14,00 hodin.