e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O budoucnosti Labe se bude jednat na člunu

publikováno: 21.8.2018, kategorie: Zajímavosti, autor: Jiří Kaňa

Sdílet: facebook twitter google+

Dopravní cesta nebo turistická atrakce? Ptají se ve spolku Arnika, který ve spolupráci s německou organizací BUND pořádá 27. srpna diskuzi o budoucnosti Labe a říční krajiny, k níž přizvala politiky, vědce, ekonomy a ochránce přírody. Debata se bude konat na velkém bezmotorovém člunu, který na plavbu po Labi vyrazí z Děčína do Bad Schandau v Sasku. 

„Labe se na české i německé straně dlouhodobě potýká s historicky nejnižší hladinou vody, která lodní dopravu zcela znemožňuje. Česká vláda přesto už popáté předkládá návrh postavit jez v blízkosti hranic s Německem. Není tedy vůbec jasné, jak by se měly nákladní lodě dostat až do Hamburku. Investoři a část politiků slibují, že nákladný projekt přinese regionu ekonomický rozmach. Podle Arniky existují i levnější a ekologická řešení, o kterých chceme dál diskutovat,“ zve Nikol Krejčová z Arniky. 

Unikátní přírodu objevuje poslední dobou čím dál více turistů a cestovní ruch v regionu je proto na vzestupu. Nejdříve by proto měla vzniknout studie o ekonomickém přínosu atraktivní krajiny kolem řeky, která bude ideálním podkladem pro vhodné rozhodnutí o budoucnosti Labe.

Dialog na člunu po Labi se koná už od roku 2002 s cílem oživit debatu o využití Labe. Účastníci si mohou vytvářet vlastní představu o říční politice na pozadí jedinečné krásné řeky. Plavby se dosud zúčastnilo zhruba přes tisíc lidí, včetně státních tajemníků, ministrů, zástupců církve i známých umělců.

Loď vyplouvá v 11,00 hodin z Děčína z nástupiště pod zámkem a plavit se bude se zastávkami až do Bad Schandau.