e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Léto v Krušných horách: Lázně pod horami

publikováno: 21.8.2017, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Ať už přijíždíte do Teplic jako lázeňští hosté nebo výletníci, můžete si užívat procházek mezi empírovými lázeňskými domy a krásnými parky, díky nimž se Teplicím přezdívalo Malá Paříž. V dalším díle Léta v Krušných horách se podíváme do podhůří.

Zdravé prameny
Historie Teplic i jeho současnost jsou spjaty s lázeňstvím. Podle pověsti našli pramen zdravé vody pastevci českého vladyky Kolostůje, který na tomto místě nechal postavit hrad, čímž položil základ městu. Podle Hájka z Libočan to bylo v roce 762. Skutečný rozvoj lázeňství nastává v 16. století a poté v 19. století, kdy se Teplice proměňují v elegantní město s lázeňskými hotely a velkorysými parky, jak ho známe dnes. Léčba se zaměřuje především na pohybový aparát, vyhlášená je zejména rehabilitace dětí, ale zdejší lázně nabízí i relaxační pobyty, pro něž je podhorské město ideální.

teplice_lazenska_ulicka.jpg

Procházka městem
Při výletu do Teplic nevynechejte procházku historickým centrem, jemuž vévodí klasicistní zámek, v němž najdete Regionální muzeum s mnoha sbírkami. Za návštěvu stojí například expozice Po stopách zaniklého kláštera, která přibližuje nejstarší historii tohoto místa, tedy 12. století, kdy zde královna Judita založila u zdejších pramenů klášter benediktinek. Hned za muzeem se rozprostírá zámecký park s dominantní budovou Zahradního domu, jež dříve i dnes sloužil zábavě lázeňských hostů. Projet se můžete na lodičkách, děti rády navštěvují zdejší opičky. Oblíbená je také Lázeňská ulička, která vede od muzea kolem lázeňských domů a kde si můžete dát teplou oplatku a podívat se na tzv. Pravřídlo, chrlič, připomínající pověst o nalezení pramenů. Další půvabným koutem Teplic je pak Šanov s dalšími lázeňskými budovami, kavárnami a parkem, kde se každé úterý a sobotu odpoledne koná promenádní koncert.

Pro rodiny
Pokud přijíždíte do Teplic na výlet s dětmi, určitě nevynechejte Botanickou zahradu s venkovní expozicí a dvěma tropickými skleníky. Městem vede několik turistických tras, které vás provedou zajímavostmi Teplic. Příjemnou procházkou završenou krásnou vyhlídkou na Krušné hory, je Doubravská hora s pozůstatky stejnojmenného hradu. Nejlepší cesta vede od restaurace Panorama, kde je dostatečná parkovací kapacita i autobusy, po žluté. Bohužel restaurace na vrcholu už je léta uzavřená, takže vám bude muset stačit výhled. Děti jistě potěší i fakt, že Teplice disponují aquaparkem se spoustou atrakcí.

botanicka_teplice_celek.jpg

Městská turistika
Pokud vás baví městská turistika, kultura a nakupování, Teplice si zamilujete. Ač má město jen necelých padesát tisíc obyvatel, koncentrace kulturních zařízení, hotelů, kaváren, relaxačních služeb a nákupních center je tu opravdu velká. Ve městě sídlí Severočeská filharmonie Teplice, která uvádí pravidelné koncerty v nádherném koncertním sále Domu kultury nebo v Zahradním domě. Kvůli lázeňským hostům vyrostlo už v polovině 18. století ve městě divadlo, to současné je z počátku 20. století. Přiváží do města špičkové divadelní soubory i muzikanty. V létě si, jak už jsme psali, můžete užít také promenádní koncerty v Šanovské mušli, hudba zní o víkendech také před Zahradním domem, kde je navíc galerie výtvarného umění. A přímo v centru města najdete dvě velká nákupní centra a další ještě za městem.

Článek obsahuje placenou inzerci.