e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Císařský den v Kadani

publikováno: 21.8.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 24. srpna se občané Kadaně promění v měštěníny a návštěvníci města v pomyslné dvořany, aby spolenčně připravili důstojné přijetí císaře a českého krále Karla IV. s chotí Eliškou Pomořanskou, arcibiskupem Arnoštem z Pardubic a dalšími vzácnými hosty. Kadaň se připravuje na své největší městské slavnosti - Císařský den.

Středověké tržiště bude v plném proudu už od dopoledních hodin, přes čtyřicet stánků s ukázkami řemesel a stylové prodejní stánky pokryjí severní polovinu náměstí, v jižní u kostela se bude odehrávat program s dobovými hudebníky, tanečníky, kejklíři a šermíři, který vyvrcholí v odpoledních hodinách. Ve 14,00 hodin vyrazí směrem od františkánského kláštera císařský průvod, na náměstí po slyšení vyhlásí císař privilegia městu a půjde na inspekci trhu.

Již od dopoledních hodin bude ve Smetanových sadech, které se pro tento den promění v rytířské kolbiště, probíhat program s divadýlky, ukázkami krocení a cvičení zvířat, sokolnictví, šermu apod. Císař na kolbiště dorazí kolem čtvrt na pět, aby se stal svědkem rytířského turnaje.

Finále celého dne proběhne na náměstí kolem po 21. hodině, kdy po slavnostní řeči a ohňovém divadle uzavře slavný den velkolepý ohňostroj. Všelijaké zboží na stáncích a volnější zábava budou dostupné v širokém okolí náměstí, kolotoče budou tradičně na Špitálském předněstí stejně jako pivní stan vedle bývalé Kotvy. Podrobný program naleznete na stránce www.cisarskyden.cz/files/dokumenty/program-2013-a4.pdf.