e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bílinští budou nakupovat elektřinu přes e-aukce

publikováno: 21.8.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Karel Schön

Sdílet: facebook twitter google+

Radnice města Bílina organizuje pro své občany a podnikatele e-Aukci elektrické energie a plynu. „Připojíme se tak po Říčanech, Praze, Ostravě k dalším městům, která výrazně pomohla svým občanům šetřit výdaje za energie. Oblíbenost internetových aukcí komodit prudce stoupá a není divu. Vždyť tímto způsobem lze ušetřit nemalé peníze,“ říká mluvčí MěÚ Bílina Karel Schön.

Doposud je běžně využívaly radnice pro své objekty, ale nyní se otevřela možnost zapojit i občany. Jak celý princip funguje? Sdružením poptávky občanů a podnikatelů – neboli, čím nás bude více, tím lépe. Samotná domácnost či firma nemá díky malému odběru energií dobrou vyjednávací pozici. Podaří-li se nám spojit mnoho domácností dohromady, jistě dosáhneme lepších cen, než těch stávajících.
Organizátor e-Aukce (společnost eCENTRE) pak osloví dodavatele energií na trhu. Aukce samotná vyvolá skutečné tržní prostředí a dodavatelé mezi sebou budou soutěžit o celý kmen zájemců.  Tímto způsobem je zaručena nejférovější cena komodity v daném čase. Pro domácnosti i podnikatele je tato služba zdarma. Navíc pokud některá domácnost nevysoutěží výhodnější cenu, nemá povinnost uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem. Občané tedy nic neriskují.

"Výsledky z Říčan a ostatních měst hovoří zcela jasně. Doufám, že podobně se bude vyvíjet i e-Aukce u nás a naším občanům se tak uvolní ekonomický tlak, kterému jsou momentálně vystaveni," říká tajemník MěÚ Bílina Ing. Ladislav Kvěch. V historicky první aukci pro občany se přihlásilo 518 domácností Říčan a ušetřilo více než 6,8 miliónů korun. Na elektrické energii se cena zlevnila v průměru o 16,5 % a cena za plyn dokonce klesla až téměř o 30 %.

Jak se do e-Aukce přihlásit? Potřebujete pouze kopii ročního vyúčtování, kopii smlouvy s dodavatelem a číslo sipa nebo účtu, z kterého si budete přát platit zálohy. Sběr a konzultace budou probíhat každé pondělí od 10,00 do 17,00 hodin od 19. srpna do 16. září včetně v budově MěÚ Bílina, Břežánská 50/4 v přízemí č. dveří 104. O samotném průběhu aukce se můžete informovat na konci října buď on-line na stránkách společnosti www.ecentre.cz, nebo budete vyrozuměni po aukci telefonicky, či emailem. Podpisy smluv s novým dodavatelem budou probíhat v druhé polovině listopadu na témže místě.