e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Alternativa na zámku Korozluky podruhé aneb jak to začalo

publikováno: 21.8.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Zdeněk Souček

Sdílet: facebook twitter google+

Co to je? Jak to vzniklo? To jsou otázky, které si teď zpětně po dvou letech pokladám a vybavuji si sled všech situací, které tomu všemu předcházely. Tenkrát, v květnu roku 2010, to bylo velice rychlé a spontánní rozhodnutí uspořádat malý jednodenní hudební festival... Více o hudebním festivalu Alternativa na zámku, který se koná v pátek 24.8., uvnitř článku.

Co tomu předcházelo? Spojilo se ve mně několik zážitků a myšlenek. První byla velmi malá, ba titěrná účast publika na koncertě dvou vynikajících kapel české alternativní scény „Ty Syčáci“ a „Už jsme doma“ zhruba před dvěma lety v mostecké Meduze. Hodně jsem tehdy přemýšlel co to, že účast byla tak malá? Že by kraj zvaný Pivo, bůček a nenávist? Pohlížet se na to dá z různých směrů - demografických, socioekonomických, životních stylů atd. Ale tohle téma nechám raději sociologům a přejdu ke druhému zážitku.

Ten byl, co do emočního zabarvení, příjemnější a stal se mi v krásném prostředí a atmosféře zahrady Zámku Korozluky. Nebyl jsem tam poprvé a všechny kulturní akce, které jsem tu navštívil, vždycky stály za TO. Při své třetí či čtvrté návštěvě jsem se zde seznámil s nadšencem plným elánu a majitelem zámku v jedné osobě Miroslavem Peroutem. Už skoro na odchodu po jedné ze zdejších zahradních akcí mi Míra povídá: „Zděnku, neuděláme nějakej koncert?“ A já na to: „Jo, takovej malej festival, alternativní hudbu.“ A bylo upečeno.

Pak přišla už jen a jen práce, telefony kapelám, kamarádům, kteří by mohli přispět aby se to všechno dalo zaplatit, plakáty, příprava…… Na přípravu prvního ročníku jsme měli jen něco málo přes dva měsíce a za vydatné pomoci kamarádů a známých, ale i zcela neznámých, jsme to nakonec zvládli. První ročník dopadl velmi dobře za účasti kapel Z davu, Zdarr, Květy, Zuby nehty a Frajara putika. Atmosféra byla přímo úžasná a všem zůčastněným se jen těžko vracelo do svých domovů. Co bylo horší, byla návštěvnost tohoto nekomerčního festivalu. Už jsem si skoro říkal, že to zabalím a vykašlu se na to. Ale nestalo se. Nakonec jsme s Mírou usoudili, že v tom budeme i nadále pokračovat, jen tuto vzácnou muziku budeme lidem servírovat vždy jednou za dva roky a publikum si vychováme. Chceme totiž lidem nabízet hudbu neotřelou, z rádií neslyšenou a neslyšitelnou, s jinými přístupy jak k ní samé, tak i k životu.

Tohle tedy je Alternativa na zámku. Těšit se na ní můžete i letos 24. srpna od 17,00 hodin  na zámku v Korozlukách u Mostu. Zahrají Houpací koně – indie kytarovka z Ústí nad Labem. Duo Deši – spojení dvou dechů. Hosté ze Slovenska – bratislavské Dlhé diely alias Longital. Legendární syrově punkově avantgardní Už jsme doma a na závěr Kus Kus Klan - pohoda v podobě tanečních beatů.
Nezapomeňte si tento podvečer a noc na zámku rezervovat pro "jinou hudbu". Je to totiž příležitost, jak objevovat něco nového, neotřelého a začít hudbu vnímat nejen jako kulisu a spotřební zboží. Přijďte poslouchat a prožívat.