e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov otevřel nové infocentrum s hasičskou expozicí

publikováno: 21.7.2020, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Město Jirkov má od července nové informační centrum, které vzniklo v Tyršově ulici. Součástí zrekonstruované budovy je interaktivní muzuum hasičství, jediné svého druhu v České republice a expozice i historii města.

Podle jednoho z autorů jde spíš o herní zónu, než klasické muzeum. Část věnovaná Jirkovu umožní návštěvníkům za pomoci videomappingu vyrazit do různých historických období a příběhů města. Připomenuta je i historie cirkusu Kludský, na který upomíná vnější dominanta budovy - lvice, procházející sklem.

V hasičském muzeu si pak návštěvníci mohou zahrát na hasiče a uhasit auto, dům nebo požár v továrně. Cílená je hlavně na děti, aby získaly představu o práci hasičů a naučili se základy první pomoci. Určena je až pro osm hráčů, mezi nimiž mohou být i "škůdci", lze ji však hrát i v jednom. Proč hasičské muzeum? Nové infocentrum je totiž vybudováno z bývalé hasičské stanice Jirkova.

Nové infocentrum s muzeem je otevřeno do konce září denně, ve všední dny od 8,30 do 17,00 hodin, o víkendech od 10,00 hodin. Vstupné do expozice města a hasičského muzea je 70 Kč pro dospělé a 35 Kč pro děti a seniory, rodinná vstupenka stojí 160 korun. Infocentrum také zajišťuje prohlídky Městské věže s Muzeem Jirků a historických sklepů. Najdete ho asi sto metrů od původního infocentra naproti kostelu.

Foto z otevření: Archív města Jirkov.