e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zubrnický skanzen ožije v sobotu lidovou poutí

publikováno: 21.7.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Divadelní společnost Panoptikum Maxe Fische slaví 10 let od svého založení. Připomene se to při premiérové Pouti sv. Máří Magdaleny, která se koná v sobotu 23. července od 9,00 hodin ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Těšit se můžete na pouť v pravém slova smyslu, tedy náboženské procesí, jarmarečníky a pouliční divadlo.

"Naším záměrem bylo vytvořit program pouti odkazují k tradicím, tedy bez zesilovačů, monstrózních pódií a velkých pseudohvězd typu Michala Davida… Naopak na naší pouti se setkáte s procesím, které povede Jan Kvapil ze sdružení Středohoří sobě za zpěvu barokní písně ke sv. Máří. Pro tuto příležitost bude vydán pro účastníky procesí zpěvníček," informovala za pořadatele Jitka Bažantová.
Procesí vyjde od mlýna Týniště č. 27 v 9,30 hod. a bude pokračovat ke kostelu sv. Máří Magdaleny v Zubnicích, kde od 11,00 hodin začíná poutní mše svatá, kterou celebruje P. Josef Hurt, studentský kaplan z Ústí nad Labem.
Po celý den vás bude svými divadelními čísly bavit pořádající divadelní společnost. "Mimo jiné uvidíte Bleší cirkus a jeho hvězdu blechu Arabellu, tentokrát i na stěně smrti, hady škrtiče Honzíka a Zuzanku proskakující rozžhavenou obručí, Mořskou pannu, siláka Tvrdka Pendoviče, slovenského medvěda Vlada, žonglérskou a provazochodeckou škol, střelnici na papírové růže nebo krocení dravých ryb piraní v jediném a jedinečném pojízdném akváriu. V premiéře zde vytvoříme s přírodním výtvarníkem Karlem Konopkou pravý nefalšovaný Dům hrůzy a na půdu statku se po letech vrátí jarmareční biograf," vyjmenovala Jitka Bažantová.
Pozvání přijali Tonda Novotný z divadla Trakař z Prahy s představením Nejkrásnější narozeniny, Jan Bondra, flašinetář z Prahy se svými dvěma flašinety a harmonikář Otík Knedlík Tajtrdlík z Kamenického Šenova. Své šikovné ruce předvede košíkář Radim Vácha z Kamenického Šenova a další řemeslníci, šperkaři, perníkáři. Trh v areálu skanzenu bude po celý den. Historickou školu oživí výtvarný ateliér Štěstíčka z Horního Jiřetína s krásnou paní učitelkou a šíleným školníkem. Na pouti vás čeká také pravý bleší trh, kde můžete prodat nebo koupit opravdu cokoliv. Děti se mohou těšit na soutěže u sušárny ovoce a všichni si budou moci na pouti vyzkoušet jízdu na trakaři, běh v dřevácích a další.
Program pouti bude trvat až do nočních hodin. Zájemci se mohou zúčastnit noční komentované prohlídky mlýnů na Lučním potoce, tancovačky v místní hospůdce nebo si opéct buřta u sušárny ovoce. Skanzen navíc nabízí možnost stanování zdarma. Vstupné je 50 Kč, pro děti a seniory 30 Kč.