e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mosteckým divákům se včera představil seriál o nich samých

publikováno: 21.6.2018, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nový český seriál Most, který vypráví o drsném i humorném životě na severu Čech, měl ve středu předpremiéru v mosteckém kině Kosmos. Dorazili na ni v hojném počtu i tvůrci, v hledišti sedělo i množství lidí, kteří si v něm zahráli. Mostečany rozhodně čeká nekorektní podívaná, která nebude pro všechny.

Tři jednoduché recepty na zlepšení života v Mostě nabízí první díl seriálu Most: Stačí, když cikáni budou dostávat ve sběrnách polovinu peněz, kostel se konečně otočí na správnou stranu a zlepší se kvalita masné výroby... Úvod seriálu, který se prakticky kompletně natáčel v reáliích Mostu, diváky zavádí do proslulé hospody Severka - "útulné hospůdky", jak jí říká pošťák Ondra z pořadu Pošta pro tebe. Dodejme, že útulnost je to poslední, co se dá v seriálu najít. Přestože se autoři zaměřili spíš na humor slovní, obyvatele Mostu jistě zaujme i vizuální stránka. Zejména v prvním dílu mi z ní vyplývalo, že Most je dnes skutečně město ošklivé a jakékoliv snahy to vylepšovat jsou spíš kontraproduktivní a působí komicky.

"Je to prostě debil..." shrnul stručně v úvodu promítání svou ústřední postavu Luďka herec Martin Hoffman, který tím prý pohřbil své dosavadní role. Použitým výrazem trochu předznamenal styl mluvy seriálu - podobně nevybíravý slovník se v televizi často neslyší.

Martin Hoffman byl jedním z aktérů seriálu, který do Mostu na předpremiéru dorazil. Divákům v kině Kosmos se představil také režisér Jan Prušinovský a scénárista Petr Kolečko, kteří už spolu pro ČT vytvořili třeba seriály Trpaslík a Okresní přebor, Prušinovský režíroval seriál Čtvrtá hvězda s herci a tvůrci z Dejvického divadla. Dorazil také kreativní producent ČT Michal Reitler, který letos na obrazovky uvedl filmy Metanol a Dukla 61. Scénárista Petr Kolečko má přitom prostředí Mostu dobře odkoukané a sám do Severky chodí. Jak přiznal před publikem, některá místa Česka má po natáčení už zapovězená, a tak doufá, že do Mostu se ještě bude moct vracet.

Faktem je, že seriál Most nebude pro každého. I když je mottem hlavních postav heslo "Vždycky Most!", klasickým patriotům asi vonět nebude a další části obyvatel města zřejmě jejich každodenní realita nepřijde tak vtipná jako divákům z Prahy. Ovšem diváci, kteří si oblíbili svérázný a nekorektní humor Kolečka či Prušinovského, budou spokojeni a některé filmové hlášky mají potenciál zlidovět.

Seriál má šest dílů. Kdy se objeví na obrazovkách ČT, zatím není jasné. První dva díly viděli také diváci v Brně na festivalu Serial Killer.

Foto: Česká televize.