e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Sonda do do let 1938, 1948 a 1968 v Zubrnicích

publikováno: 21.6.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V Zubrnicích na Ústecku bude od července otevřena výstava Životní styl v regionu severozápadních Čech a politické a hospodářské poměry: Sonda do let 1938, 1948 a 1968. Na několika místech skanzenu i vesnice budou moci návštěvníci sledovat proměny a historické milníky v Zubrnicích i okolí.

Výstava reflektuje proměnu vesnické zástavby v Zubrnicích a vybraných lokací Ústecka. Záměrem je prostřednictvím daného místa přiblížit dramatické proměny kulturní krajiny v této oblasti, na drobných příbězích a detailech ukáže složitou a ne vždy dnes správně vnímanou atmosféru nedávné historie.

V patře domu z Loubí bude expozice věnovaná Zubrnicím vymezena lety 1938 - 1988 (1988 otevření skanzenu - prezentováno jako další „osudová osmička“). Bude čerpáno z kronik, vzpomínek místních, dobových fotografií a dokumentů. Zajímavostí se stane replika tanku a fabriky, které se dávaly k výročí osvobození na místo, kde stávala významná usedlost. Ve vitrínách budou vystaveny předměty mající danou souvislost s obcí a tématem výstavy. Expozici doplní interaktivní model centra obce Zubrnice.

Ve zděné části budou pomocí srovnávací fotografické metody prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného nejen na lidové stavitelství na Ústecku. Na návsi a okolí uvidí návštěvníci osm betonových soklů s dobovými fotografiemi a popisem, orientovány budou směrem k danému místu k porovnání se současným stavem. Expozice v kostele přiblíží dramatickou proměnu jeho interiéru a pokusí se spoluprací s církví získat zpět část původního vybavení.