e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: 12 tisíc tun na kolečkách

publikováno: 21.6.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední zářijový den roku 1975 se mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie dal po mnoha letech příprav konečně na cestu. Co tomu ale předcházelo? Kdy se kostel skutečně poprvé pohnul? Jaké byly poslední dny kostela na místě, kde strávil více než čtyři staletí? Pokračujeme v seriálu 500 let kostela v mapování historie této památky.

Termín přesunu už byl stanoven, všechno bylo připraveno a přesto se ještě váhalo. Poslední týden před zahájením totiž ministr kultury dostal dopis, v němž ho jeden přední vědecký pracovník varoval, že přesun není bezpečný. Po mnoha horečných jednáních ale nakonec padlo rozhodnutí nic neodkládat.

Vyztužený kostel v tuto chvíli vážil 12 tisíc tun a stal se nejtěžším předmětem převáženým po kolejích. 15. září 1975 byly zapojeny všechny systémy a dán povel "zvednout". Kostel se skutečně během jediného dne podařilo bez komplikací nadzdvihnout a naložit na transportní zařízení. Přestože se většinou uvádí jako den zahájení přesunu 30. září, ve skutečnosti se kostel pohnul už 16. září, i když jen o několik metrů, aby mohly být ubourány části opuštěných základů. Na tehdejší návštěvu delegace vlády vzpomíná ing. Otakar Novák: "Jak to obvykle bývá, v tu chvíli se porouchala automatická regulace a posun trvající asi hodinu byl za přítomnosti delegace řízen ručně řadou uřícených techniků, kteří museli sledovat odchylky od transportní roviny na 53 bodech a uvádět do chodu dle potřeby jednotlivé hydraulické válce z řídicího panelu v ústředním velíně, v jedoucím kostele."

Již tento víkend se v Mostě konají velké oslavy, které připomínají pět staletí historie tohoto chrámu. Podrobnosti o oslavách i další díly seriálu o historii najdete ve Speciálu 500 let kostela. Jeho další díl už se bude věnovat samotnému přesunu, který začal 30. září 1975.

Foto: Sbírka Oblastního muzea v Mostě.