e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Klášterec vstoupí do sezóny s hravou expozicí o středověkém životě

publikováno: 21.5.2020, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od úterý 26. května je zámek v Klášterci nad Ohří opět přístupný návštěvníkům památek. Při této příležitosti se otevírá nová atraktivní expozice ve sklepních prostorách jižního křídla zámku. Návštěvníky vtáhne do středověkého života.

V okruhu s názvem Atraktivity se návštěvníci stanou součástí hradního lidu a s hravostí mohou objevovat středověký život. Nová expozice představí život v klášteře, ve městě, na vsi i na hradě. V doprovodu průvodce se mohou návštěvníci všech věkových kategorií společně vrátit do dávných časů.

V klášteře si lze vyzkoušet, jak se psalo brky a inkoustem, selské stavení ukazuje život na vsi. Expozice nabízí vyprávění o legendami opředených hradech, i seznámení se s dobovými řemesly, díky čemuž se můžete stát například pekařem.

"Vžijte se do jakékoli role, jen pozor na roli zloděje či kohokoli stojícího na okraji společnosti. V takovém případě vás čeká zámecké vězení a hladomorna. Tyto prostory odhalují historii soudnictví a hrdelního práva městečka Klášterec," láká Miroslav Nyklíček. "Zajímá Vás, jaký trest čekal klepny, bezbožníky, poběhlice, zloděje nebo vrahy? Kde stála v Klášterci šibenice a jak vypadala? Co znamená slovo stínadla? Kdo byl v Klášterci popraven jako poslední a jakým způsobem proběhl jeho výslech? Navštivte náš interaktivní okruh Atraktivity plný zábavy a poučení"

Okruh lze navštívit v rámci běžných prohlídek, přičemž doba prohlídky je 50 minut. Ocení ho zejména rodiny a školní skupiny. Expozice je vhodná pro návštěvníky všech věkových kategorií, kteří rádi objevují středověk se všemi jeho podobami.

Zámek samozřejmě i nadále nabízí okruh porcelánový, který během hodiny seznámí s vývojem výroby porcelánu od počátků do současnosti. Okruh pohádkový hlavně děti vtáhne do světa skřítků a strašidýlek paní Vítězslavy Klimtové, loutek rodiny Kopeckých a krušnohorských legend a pověstí Věry Štefánkové.

Zámek je otevřen nyní denně mimo pondělí od 9,00 do 17,00 hodin. Poslední prohlídka začíná vždy hodinu před koncem otevírací doby.