e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poslední hlubinný důl ožívá na fotografiích

publikováno: 21.5.2019, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová

Sdílet: facebook twitter google+

V podzemí mosteckého přesunutého kostela můžete pomocí fotografií nahlédnout do posledního hlubinného dolu v podkrušnohorské pánvi. Ve čtvrtek 23. května se otevře výstava černobílých fotek Petra Havlíka, které doplní krátký film o dole Centrum v Dolním Jiřetíně. Výstava potrvá do července a chystají se též komentované prohlídky a kurz fotografické techniky zvané kyanotypie.

Vernisáž  v podzemních výstavních prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě se uskuteční ve čtvrtek od 17,00 hodin. Hudební doprovod zajistí Eine Stunde Merzbauten,  noisová formace z Mostu. 

Autor představí výběr necelé stovky černobílých fotografií, jejichž tématem je poslední hnědouhelný důl Centrum v Dolním Jiřetíně. Snímky vznikaly od roku 2006, až do uzavření dolu v roce 2016. Vystavená kolekce má čtyři okruhy námětů: portréty horníků, uhelnou sloj, horníky při práci a prostory v hlubině. Součástí instalace bude také krátký film o dole Centrum. Havlík se rozhodl pro monochromatické zobrazení, které podtrhuje surovost vystavovaných fotografií. Autor byl při své tvorbě hnán touhou umělecky zachytit labutí píseň hlubinné těžby uhlí na Mostecku. 

Výstava má bohatý doprovodný program pro školy a veřejnost. Osmého a čtrnáctého června se uskuteční od 16,00 komentovaná prohlídka s autorem. Na patnáctého června je pro zájemce připraven workshop kyanotypie, kdy si zájemci mohou vyzkoušet tvorbu vlastních fotogramů a fotografií v barvě pařížské modři.