e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Lounech se hrála holandská hra Sjoelen

publikováno: 21.5.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Když se loňského roku při Francouzském víkendu v Lounech představovala tradiční hra petanque, byl na improvizovaném hřišti o tuto francouzskou hru velký zájem. Letošního roku byla zase při oslavách 25 let partnerství Loun s holandským městem Barendrecht k vidění i zahrání tradiční holandská desková hra „Sjoelen“.

Jak jsem se na místě ptal na české vyslovování, tak snad „Šúlen“… Jen pro zajímavost, počátky holandského billiardu, jak se hře také někdy říká, se datují kolem roku 1600 v Nizozemsku. Zde jí hráli rybáři na palubách lodí, když čekali na úlovek do svých sítí.

Poté nebylo o této hře dlouho slyšet a byla zapomenuta. Hra se opětovně objevila až roku 1923, a to jako nový sport v nynější stolní verzi. Po válce, roku 1968, se v Nizozemsku uskutečnil první velký turnaj v Sjoelen, kterého se zúčastnilo 1200 hráčů. Dnes existuje v Nizozemsku více než 100 klubů, které registrují přes 60 000 členů.

Během soboty 16. května se dopoledne na Mírové náměstí přišlo podívat a také zkusit tuto hru několik desítek zájemců. Hra je určena pro malé i velké, to podle velikosti dřevěných „puků“. Ty se musí dostat jakýmsi švihem po desce do daných přihrádek, konečný výsledek se pak přepočítává. Celkem se turnaje zúčastnilo 46 soutěžících. Průměrný výsledek byl 64,6 bodů. Vítězem se stal Pavel Kunc, který při svém prvním pokusu v životě dosáhl neuvěřitelných 120 bodů, druhého v pořadí za sebou nechal o plných 20 bodů! Druhý tedy byl Ivan Zdeněk s rovnými 100 body a třetí Erik Černota s 92 body. Žádný z Holanďanů na medaili nedosáhnul, nejlepší Arie de Jong byl s 89 body čtvrtý. Díky ohlasu není vyloučeno, že se tato hra uchytí i u nás.