e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Za výhledy na hradní zříceniny

publikováno: 21.4.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

O něco náročnější výšlap, ale o to hezčí pocit vás čeká, pokud si v našich výletech po Klášterecku vyberete cestu na Mravenčák, přírodní památku v Doupovských horách. Z města jste na parádní vyhlídce na řeku Ohři zhruba za hodinu až dvě.

Tip č. 5: Mravenčákkatastr_mravencak_2.jpg

Vzdálenost: 3 km, 1 hodina
Náročnost: Ze začátku pohodička, v závěru se trochu zapotíte
Vhodné pro: Rodiny s většími dětmi, aktivní turisté, přátelé nezapomenutelných výhledů
Náš tip: Vezměte si s sebou dostatek tekutin, na vrcholu oceníte!

Zajímavosti z geologie, květeny i zvířectva:

Přírodní památka Mravenčák je pozůstatek třetihorního vulkánu. Vznikl erupcí strombolského typu, kdy vulkán vyvrhoval sopečné bomby a prach, později následovaly výlevy lávových proudů. Předmětem ochrany je skalnatý vrcholek na jeho západním svahu. Jedná se o kolmou 6 metrů vysokou stěnu se zřetelnou vertikálně uspořádanou sloupcovou odlučností. Místně bývá nazývána Jakubova skála nebo Čertův zub. Území s celkovou rozlohou 1,5 hektaru je přibližně z jedné poloviny tvořené lesními pozemky a zbytek tvoří ostatní skalnaté plochy s teplomilnou stepní květenou. Nachází se zde například silně ohrožený jedovatý koniklec luční a typická skalní rostlina tařice skalní. Z dalších rostlin jmenujme dále bělozářku liliovitou, kavyl ivanův a trýzel škardolistý. V lese kolem vrcholu roste locika dubová a lilie zlatohlavá.

Na rostlinná společenstva jsou přímo vázány některé druhy hmyzu. Můžeme se zde setkat s některými vzácnějšími druhy motýlů, např. s některými modrásky, otakárky a okáči. Z ptáků můžeme v okolí Mravenčáku spatřit například datla černého, včelojeda lesního, lelka lesního, čápa černého a další.

Ze skalní stepi se otevírá nádherný výhled na hrad Egerberk, do údolí Ohře, klášterecké části podkrušnohoří a pás Krušných hor.

Mapa je aktivní, naplánujte si výlet podle svého. Nezapomeňte včas odbočit z červené turistické značky na Lestkov doleva! Cíl vidíte přímo pod vrcholem, pak se vydejte doleva po vyšlapané cestičce vzhůru na vrchol. 

Všechny další tipy najdete ve Speciálu Výlety po Klášterecku.