e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Poznávání stromů v zámeckém parku usnadní nové cedulky

publikováno: 21.4.2016, kategorie: Turistika, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníci zámeckého parku v Klášterci nad Ohří se nyní u hlavního vchodu do parku mohou podívat na leteckou mapu parku, která znázorňuje trasu tří nových prohlídkových okruhů parkem. Každý okruh má svou barvu, která je v úzkém proužku viditelná na cedulích ze dřeva, umístěných na jednotlivých vzácných dřevinách. Procházku parkem můžete do 3. května doplnit v galerii Kryt výstavou.

„Cedule jsou připevněné přírodním provazem na kmenech stromů tak, aby byl viditelný nápis v češtině, latině i němčině a zároveň aby nenarušovaly přírodní vzhled anglického parku, naopak jej zajímavě doplňovaly,“ říká o této novince Libor Kocáb z odboru životního prostředí. Označeno je tak 47 stromů z celkových téměř 900 exemplářů, které se nacházejí v parku o rozloze zhruba 9,5 ha. 

Zajímavostí je, že v minulosti byly vzhledem ke zdejší tradici výroby porcelánu některé stromy označeny malými tabulkami z porcelánu. Mnohé další zajímavosti z oblasti historie i současnosti parku, včetně podrobného dendrologického popisu jednotlivých tras, najdou návštěvníci parku v novém Průvodci zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří, který je k dostání v turistickém informačním centru pod radnicí, v informačním centru lázní, na zámku a v knihkupectví paní Blehové, a to za 159 Kč. Město také uvažuje o zavedení průvodcovské služby parkem, který kromě vzácných dřevin nabízí i mnohé architektonické skvosty. Jedná se zejména o barokní letohrádek sala terrenu se sochařskou výzdobou od Jana Brokofa a soubor sedmi výklenkových kaplí o bolestech Panny Marie z roku 1691. Park navíc nabízí krásné výhledy na řeku Ohři a protilehlé Doupovské hory. Přístupný je po celý rok.